2012. május 22., kedd

Pünkösdi ételek



Pünkösdkor főleg szárnyasokat, vagy juhtartó vidékeken juhot, bárányt ettek a régiek. Ennek megfelelően a csirke vagy a liba bármikor az asztalra kerülhet, de mellette az említett bárány, juh, esetleg szarvasmarha ételt is készíthetünk.
A hagyományos tyúkhúsleves, vagy jérceleces elmaradhatatlan Pünkösd vasárnap. A húsokon kívül számos töltött (édes vagy sós) tésztát is készíthetünk.

Nézzünk pár, kedvcsináló pünkösdi receptet:





Idei libasült

Hozzávalók:

3 kg tisztított, bontott liba
1,5 dkg só
3 g majoránna
1 csokor petrezselyemzöld
80 dkg főtt burgonya


A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.



Becsinált jérce

Hozzávalók:

1,8 kg tisztított, bontott jérce
10 dkg sárgarépa
8 dkg gyökér
6 dkg zellergumó
1 dkg só
5 dkg zöldborsó
5 dkg gomba
5 dkg kelvirág
6 dkg vaj
6,5 dkg liszt
1 citrom
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tejszín


A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel vagy burgonyával.

Mivel Pünkösd esetén nem alakult ki olyan hagyományos étel, mint Karácsony, vagy Húsvét esetén, ezért tulajdonképpen bármit főzhetünk, amit egyébként vasárnap is szoktunk.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...