2012. december 3., hétfő

Puha mézeskalács készítése

Puha mézeskalács készítése

A mézeskalácsot sok esetben hetekig tároljuk, vagy akár ajándékba is adjuk. Ilyenkor fontos, hogy az állaga és a minősége tartósan jó maradjon. Ahhoz, hogy a lisztben lévő „kártékony élősködőket” elpusztíthassuk, tegyük a lisztet legalább egy éjszakára a fagyasztóba.

A hagyományos porcukrot felcserélhetjük porított nádcukorra, de fruktózra, vagy nyírfacukorra is. Ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával nem kell lemondanunk a megszokott, finom ízekről, de némileg csökkenteni tudjuk a bevitt kalóriaértéket, illetve természetesebb formában tudjuk megoldani az édesítést.
A legfinomabb sütemények vajjal készülnek, ezért hacsak nincs konkrét diétás étrendje, ne cserélje fel más, kevésbé minőségi zsiradékra. Talán kevesen tudják, de a mézeskalács tésztát készíthetünk kókuszzsír, pálmazsír hozzáadásával is. Igaz, így eltér a klasszikus recepturától, de megéri a tökéletes végeredmény érdekében ez a kis a változtatás. Ráadásul ezzel tejallergiások is fogyaszthatják.

TIPP: A nyírfacukor egy természetes édesítő, amit a cukorhoz hasonlóan használhatunk. Nincs mellékíze, viszont 40 %-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a kristálycukoré, és cukorbetegek is fogyaszthatják.

A tészta összeállítása

A klasszikus mézeskalács tészta készítésekor először keverjük össze a száraz elemeket. A legtöbb receptben a mézet felhevítjük a vajjal (vagy más zsiradékkal), és ezt keverjük, gyúrjuk bele a lisztes keverékbe.

TIPP: A mézet vízgőz felett habüstben melegítsük a vajjal addig, amíg híg állagú nem lesz. Forralni nem szükséges. Ennek gyakorlati oka van, és ez nem más, mint hogy így sokkal könnyebb begyúrni a tésztát.
A liszt közepén képezzünk egy mélyedést, és ebbe öntsük a vajas mézet. Érdemes fakanállal elkeverni a mézet a mélyedés közepén lévő liszttel. Adjuk hozzá a felvert tojást is, és kezdjük el kézzel begyúrni a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy szükséges lenne még folyadék, akkor kevés langyos vízzel javítsunk az állagán.
A kész, ragacsos tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 2 órára a hűtőbe tesszük. Még jobb, ha legalább 12 órát pihen a hűtőben. Ha huzamosabb ideig volt a hűtőben, akkor felhasználás előtt érdemes egy órát felengedni. A mézeskalács tészta nyersen hetekig eltartható a hűtőben, és kisütve is hosszú ideig eláll. Praktikus karácsonyi sütemény, amit hetekkel előre elkészíthetünk.

Klasszikus mézeskalács tészta

Hozzávalók: 90 dkg liszt, 3-4 tk szódabikarbóna, 25 dkg vaj, 40 dkg méz, 25 dkg nádcukor, 2 db tojássárgája, mézeskalács fűszerkeverék

Mézeskalács tészta rozsliszttel

Hozzávalók: 30 dkg fehér (tönköly) liszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 mk szódabikarbóna, 1 tojás, 250 ml méz, 125 g nádcukor, 50g vaj, 1 tk karácsonyi, őrölt fűszerkeverék

Reform mézeskalács tészta (tejmentes változat)
Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 200 g fehérliszt, 150 g fruktóz, 250 ml méz, 100 ml kókuszolaj, 2 tojás, 2 kk szódabikarbóna, 2 tk mézeskalács fűszerkeverék

A mézeskalács fűszerei

A mézeskalács tészta legismertebb, és leggyakrabban használt fűszerei az őrölt fahéj, és a szegfűszeg. Ám ebben a vonatkozásba is legyünk bátrabbak a kísérletezésben. Nagyon jól illenek ehhez a tésztához az őrölt gyömbér, szerecsendió, kardamóm, csillagánizs, citromhéj, szegfűbors is. Ha van otthon nagy teljesítményű aprítógépe, javaslom, kísérletezze ki az Ön számára legkellemesebb fűszerkombinációt.

A tészta formázása és sütése

Nyújtáskor arra figyeljünk oda, hogy jól kilisztezett felületen dolgozzunk, különben letapad a tészta, és kezdhetjük az egészet előröl. Ugyan így a kiszúró formákat is folyamatosan lisztezzük. Kekszek, vagy vékony mézes lapok sütésekor 3-5 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát. A kiszúrt formákat tegyük sütőpapírral bélelt felületre, és hagyjunk ki közöttük legalább 2-3 cm távolságot, nehogy összesüljenek. Ha azt szeretnénk, hogy fényes legyen a kekszek felülete, akkor sütés előtt kenjük át a tetejüket felvert tojással. Ha matt felületet szeretnénk elérni, akkor elég hideg vízzel átkenni őket, így a felesleges lisztet is eltávolíthatjuk róluk. Melegítsük a sütőt 180 fokra, majd amikor betesszük a sütőbe a tepsit, vegyük vissza a hőmérsékletet 150 fokra. 5-6 cm átmérőjű kekszeknek általában elég 6-7 perc sütés. Ennél kisebbeknek 4-5 perc szükséges, az ennél nagyobbaknál pedig a kövessük a receptben megadott időket. A megadott időn belül ne nyitogassuk lehetőleg a sütőajtót, mert a tészta könnyen összeeshet.
A mézeskalács tésztának van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel felveszi a levegő nedvességtartalmát, azaz megpuhul. Ezt felgyorsíthatjuk úgy, hogy a már kisült, és kihűlt kekszeket dobozba tesszük, és melléjük pár almahéjat helyezünk el. A lezárt dobozban az alma nedvességét felveszik a mézesek.

Mézeskalács dekorálás

Natúr díszítés:
Ha természetes, és egyedi arcot szeretnénk a süteménynek adni, akkor érdemes natúr olajos magvakkal díszíteni. Ebben az esetben még a nyers tésztába nyomkodjuk bele a kívánt formában a magokat. Használhatunk mogyorót, mandulát, napraforgó-, vagy tökmagot, de akár diót, szezámot, vagy más olajos magvat is.

Glazúrozás:
Hozzávalók:
20 dkg, átszitált finom porcukor, 1 tojás fehérje

A fehérjét lazán felverjük, majd a finomra őrölt, átszitált cukrot apránként keverjük hozzá. A mázhoz teáskanálnyi citromlevet is adhatunk. Akkor jó a máz, ha nehezen folyik le a habverőről. Ha ajándékot, vagy adventi dekorációt készítünk, akkor mázat lehet gél állagú festékkel színezni. Ez nem hígítja fel a krémet (pl. Wilson festékek). Formázáshoz töltsük a mázat kisebb adagokban nyomózsákba, vagy nylon zacskóba. Ha a zacskós módszert válasszuk, akkor vágjunk a csücsöknél egy ici-pici lyukat. A nyomózsákos verziónál a formázófejbe különböző méretű, író csöveket helyezhetünk be. Mindekét esetben célszerű egy gumival összeszorítani a zacskót, hogy könnyebb legyen a formázás. A galzúrozásnál kicsi nyomással adagoljuk a mázat, és ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne emeljük fel a szálat. Az egyes fordulókban persze megállhatunk kicsit. A megrajzolt mézeskalácsot addig ne mozgassuk, amíg meg nem száradt teljesen a glazúr.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...