2013. szeptember 5., csütörtök

Birsalmalekvár




Birsalmalekvár


Hozzávalók:
3 kg birsalma
3 db citrom
1,5 kg cukor




Elkészítés:

Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt. Nem hámozom, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit. Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég. Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom. A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik. Forrón üvegekbe szedem, másnap a tetején keletkezett kis *izzadtságot* papírtörlővel felitatom. Tetejére szórok kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítok. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.

( Namár most én a tiszta üvegek aljára meggy fa levelet teszek, (a befőzőpor vagy tartósító helyett ) ami a tartósítást szolgálja. A meggy fa levélnek anti- bakteriális és gomba ölő hatása miatt nem romlik meg az eltett gyümölcs. Minden édes gyümölcs eltevésénél ezt használom.)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...