Ötletek és tippek III

Ötletek és tippek a háztartásban:

Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok.



101,Madártejet megszaporíthatjuk kevés vaníliás pudinggal. Kevesebb tojásból, vagy maradék tojásfehérjéből is kiadós lesz!


102,Ha sok vöröshagymát kell pucolni, egyszerűen felhúzzuk az úszószemüveget, így nem férkőzik a szemünkhöz a csípős illóolaj.


103,Elkerülheted a gázképződést, ha a bab főzővizébe teszel egy parafadugót!


104,A bab gyorsabban megfő, ha a főzővízbe teszel egy késhegynyi szódabikarbónát. Ezzel elkerülheted a gázképződést is!


105,A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai.


106,Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát.


107,Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak való húst először húslevesnek készíted el. Ha megfőtt, vegyél ki a levesből sárgarépát, turmixold, sűrítsd tejföllel és étkezési keményítővel, engedd fel a húslevessel,tedd bele a főtt húst. Így lesz húslevesed és vadasod.

108,Ha hétvégéről marad húslevesed főtt zöldségekkel, ne öntsd ki. A zöldségeket turmixold össze, tegyél bele ízlés szerint fokhagymát, sűrítsd tejföl és étkezési keményítő keverékével, engedd fel a húslevessel, és kész a legfinomabb fokhagymakrém levesed.


109,Ha szárazbabot főzök, előző este beáztatom. Másnap új vízben főzőm önállóan fél órán át. Ezt a nagyon sötét színű vizet sem használom fel, szervezetünk és környezetünk "hálás" lesz érte.


110,Ha nincs otthon pudingpor, könnyedén készíthető puding 1 liter tejből, 5 evőkanál lisztből, 5 evőkanál cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 5 kávéskanál szitált kakaóporból.


111,Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszel, hints meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.


112,Ha rakott ételt készítesz, a tepsit vagy jénait kend ki margarinnal, szórd meg morzsával. Így az étel nem ég rá és könnyebb elmosogatni.


113,Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékony belső héja is lejön


114,Ha elsózod a levest, akkor egy egész hámozott nyers krumplit tegyél bele. Pörköltnél is működik.


115,A kocsonyát kicsontozva hideg vízzel kiöblített őzgerinc formába teszem, így szeletelni is lehet belőle. Az őzgerinc alját lehet díszíteni bármivel (főtt tojás, sárgarépa, stb.), így ha kifordítjuk a gerincből, a látvány sem utolsó.


116,A krumplifőzelék sokkal finomabb, ha a rántásnál a krumpli főzőlevét használjuk.

117,Kellemesebb ízű lesz a krumplifőzelékünk, ha kevés morzsolt tárkonyt főzünk bele,
majd tejfölt keverünk hozzá, mielőtt levesszük a tűzről.


118,Ha igazán finom grízgaluskát akarok készíteni, akkor előző nap megfőzőm a húslevest, ha kihűlt, beteszem az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt leszedem a tetejét, és azt használom zsiradéknak a galuskához, így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.

119,A narancs héját a fehér húsától tisztítsd meg, majd a sárga részt szárítsd meg, apró darabokra törve kávédarálóban daráld finomra. Sokáig eláll, és sütemények készítésénél használható tetszés szerint.


120,Ha zöldebb banánt vettünk, másik gyümölcsre téve gyorsan megérik.


121,Ha a májat sütés előtt tejbe áztatod, nem lesz rágós.


122,Én a palacsinta tésztájába kevés olajat, cukrot, és pudingport is teszek, így sokkal finomabb, és biztosan nem szakad szét.


123,Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel a tészta.


124,Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban.


125,A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.


126,Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!


127,A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.


128,Szárnyasok sütésénél, akár zsírral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssá teszi a sültet.

129,A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni.


130,Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad!


131,A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk!


132,Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta!


133,A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod!


134,Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.


135,Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban.


136,Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap!


137,A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható.


138,Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk, betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék.

139,A citrom friss marad, ha lefordítva tesszük be a hűtőbe.


140,Vágódeszkát, fakanalat soha ne tegyünk nedvesen meleg helyre,mert meggörbül száradás közben.


141,A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.


142,A kenyértartóban jó szolgálatot tehet egy pár rizsszem vagy kockacukor. Jó nedvszívó.


143,Ha húst klopfolsz, dugd egy nagy méretű nejlonzacskóba a húsvágó deszkát a hússal együtt, nem fog röpködni a rost szanaszét.


144,A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.


145,Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze.


146,Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba!

147,Finomabb lesz a rántott hús, ha a felvert tojásba kevés fokhagyma granulátumot rakunk.


148,Maradék cukros darált diót vagy mákot nem dobj ki! Tedd alufóliába, a fagyasztóban hónapokig eláll, nem fagy meg, nem avasodik meg, bármikor "feljavíthatsz" vele egy kis maradék tésztát, palacsintát!

149,Őrölt pirospaprikát sohase tárolj fehér üvegben, mert hamarosan elveszti szép színét!


150,A palacsinta tésztájába keverj 2-3 evőkanál olajat /mennyiségtől függően/, az első palacsinta alá még öntesz olajat, a többi megsül a tésztájában lévő olajjal!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...