Ötletek és tippek VII

Ötletek és tippek a háztartásban:

Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok.



301, Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.

302, Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.

303, Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

304, A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

305, A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.

306, Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.

307, Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.

308, A tyúk vastag, száraz húsát, mielőtt pl. kirántanám, éjszakára
íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem
lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

309, Amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni,
nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és
az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell
csomagolni jó szorosan nejlon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben.
Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és
épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtük volna frissen a
kertből.

310, A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverjük, így
tesszük zárható üvegbe.
Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használjuk (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórunk.

311, Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól
megmosott gyümölcs, héját reszeljük le, és cukorral összekeverve tegyük egy műanyag, zárható tetejű edénybe és fagyasszuk le.
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarva, jégkocka készítőbe téve fagyasszuk le. Bármikor
elővehető tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kezünkön lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

312, Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így
nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

313, A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal,vagy majonézzel,
akkor sütés közben nem száradnak ki.

314, A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány
percre.

315, Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

316, A füstölt kolbászról úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha
előtte hideg vizet engedünk rá.

317, A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

318, A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors
és nem maszatolós.

319, Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű
anyagban helyezve az üvegbe, nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

320, Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva
szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

321, A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

322, Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő
ezért miután kivettük, keverjük fel.

323, Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük
vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra
betesszük.

324, Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani
fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

325, Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.

326, Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

327, Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le.
Így olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.

328, A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.

329, Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.

330, Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

331, Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

332, Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

333, A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

334, A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.

335, A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.

336, A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.

337, Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.

338, A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.

339, A zsírfoltokat úgy tudjuk eltüntetni, hogy szénsavas ásványvízzel bespricceljük a foltot, és nedvszívó ruhával felitatjuk. A műveletet többször megismételjük.

340, Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.

341, Az óntárgyakat káposztalevéllel súroljuk le, vagy pedig megmárthatjuk a lehűlt tojásfőző vízben.

342, Készítsünk híg masszát vízből és sütőporból, és dörzsöljük be vele az üveget. Öblítés után törölgessük meg a tárgyat puha ruhával. Ugyanez a módszer ajánlható a kocsi szélvédő fényesítésére is.

343, Ha nem akarjuk elsiratni a hagymát, akkor a gyökeres végét utoljára vágjuk le, ill. folyó víz alatt hámozzuk. Lélegezzünk a szánkon keresztül.

344, A tojássárgája megfeketíti az ezüstöt. Ha lágy tojást eszünk, használjunk műanyag vagy rozsdamentes kanalat, és megtakaríthatjuk az ezüstpucolást.

345, Az új edényben forraljunk kevés ecetet. Ez megakadályozza, hogy a későbbiek során letapadjon benne az étel.

346, Mielőtt bármi forrót beleöntenénk, tegyünk egy fémkanalat a pohárba. Ez megóvja az üveget a szétrepedéstől.

347, A vágott virág könnyen színezhető. Tegyünk élelmiszerfestéket meleg vízbe, és tegyünk bele a virág szárát. Halvány virághoz és csak kevés színezéket használjunk.

348, Meleg időben tartsuk az arc tonikot és a hidratálókrémet hűtőszekrényben. Így frissítőbb a hatásuk, és tovább eltartanak a bennük lévő természetes alkotóanyagok.

349, Dobjunk szárított citrom - vagy narancshéjat, esetleg fenyőtobozt, hogy kellemes illat legyen a szobában.
350, Ha szagot érzünk a fürdőszobában, gyújtsunk meg egy gyufát. A gyufaszag elfedi a szagot.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...