Ötletek és tippek V

Ötletek és tippek a háztartásban:

Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok. 



201,Margarint alufóliába csomagolva hónapokig tárolhatunk a fagyasztóban, minőségi károsodás nélkül.


202,Rántott hús készítésekor a felvert tojásba öntsünk egy kevés olajat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a "bundája" idő előtt leváljon, elősegítjük a panír megtapadását!

203,Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szoba hőmérsékletű konyhába.


204,Az ételbe a pirospaprikát sosem a főzés kezdetén tegyük bele, mert megég és keserű lesz.


205,Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele.


206,Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit.


207,UHT tejből ne akarj aludttejet készíteni, mert sohasem fog megaludni, csak megromlik. Gyenge minőségű zacskós tejből sem lesz jó, több lesz a savója, mint a megszilárdult rész.


208,A forró rántást mindig előbb hideg vízzel keverjük össze, így adjuk az ételhez. Nem csomósodik össze.


209,Könnyen készíthetünk habarást befőttesüvegben. Rakj bele mindent, csavard rá a tetőt, jól rázd össze, és máris öntheted a kajára!


210,Tegyünk a hűtőbe egy kis tálka sót. Kiváló szagtalanító és nedvesség szívó.


211,A hűtő szagtalanításához és tisztításához a legegyszerűbb - és nem utolsósorban természetbarát - az ecet. A leengedett és kiszáradt hűtőt át kell törölni egy tiszta, ecetes ruhával.


212,Brokkoli párolás más módon: a szárát 5-10 perccel előbb kell elkezdeni párolni, mint a rózsát, így egyformán lesznek tetszőlegesen félkemények vagy puhák.

213,Ha összemegy a krém, egy csepp olajat kavarj bele, és újra sima lesz.

214,Az elsózott levesbe főzz bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.

215,Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is: remekül szagtalanít.

216, Koszos, zsíros felületek pucolásakor tegyünk szódabikarbónát nedves rongyra, dörzsöljük vele át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel.

217, Szőnyegeinken szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, szódabikarbónával. Hagyjuk állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.

218, Szódabikarbóna és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetünk, mellyel az ezüstneműt dörzsölhetjük át. Ezután öblítsük le vízzel, majd töröljük át egy puha ruhával.


219,Ha a kezünk főzés során átvette a hal vagy fokhagyma illatát, szagtalanítsunk szódabikarbóna-pasztával (fentebb már említettük az elkészítés módját), de készíthetünk belőle lábfürdőt fáradt lábainknak. Sőt egy fél csészével a fürdővizünkhöz adva egész testünkkel elmerülhetünk benne, és bőrpuhító hatását élvezhetjük.

220,Az eldugult lefolyó ellen is felvehetjük a harcot a szódabikarbóna segítségével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát beleöntünk, majd forró vízzel leöblítjük.

221, Használhatjuk vészhelyzetben száraz samponnak, amikor nincs időnk hajat mosni. Szórjuk be a kritikus részeket, hagyjuk pár percig hatni, majd jó alaposan keféljük ki. Ugyanígy háziállataink bundáját is tisztává és szagtalanná varázsolhatjuk.

222,Leégtünk a napon? Enyhülést hoz a szódabikarbónás-vizes borogatás.

223, Akiknek a hagyományos dezodorok nem váltak be, hónaljukat vagy akár lábfejüket is dörzsölhetik szódabikarbónával, hiszen sokaknak bevált már a módszer a kellemetlen izzadtságszag távol tartására.

224,A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,
ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel
megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát
ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.
Szeletelem, mint a bagettet.

225,Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,
legyen az főzelék vagy leves.

226,Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

227,Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,
stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

228,Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

229,A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.

230,A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

231,Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
pakolhatók a fagyasztóban.


232,A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

233,Szódabikarbónával megtisztíthatjuk a kádat, a mosdót és a WC-t.

234,Mosáshoz, mosogatáshoz bátran használjunk mosószódát.

235,Fehérítésre alkalmas a kenőszappan.

236,A lakás helyiségeit, szekrényeket természetes anyagokkal illatosíthatjuk, pl. narancs-, citrom- vagy almahéjjal, szegfűszeggel, szárított levendulával.

237, Radiátorra télen tehetünk cseréptálkában vizet néhány csepp illóolajjal.

238,A konyhát illatosíthatjuk fűszernövényekkel vagy szárított gyógynövényekkel.

239,Ezüst: Egy edénybe tegyünk maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüsttárgyakat, és az edényt öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. A szennyeződés kicsapódik, és az alufóliára rakódik le. A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó és tisztítószer.

240, Króm: A krómtárgyakat almaecetes ruhával célszerű dörzsölni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk; utána vízzel kiöblítjük, és szárazra töröljük.

241, Sárgaréz: Ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk ugyanannyi ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosásra van szükség. Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük őket.

242, Vörösréz: A korrózióréteget aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.

243, Alumíniumedények: Úgy tehetjük csillogóvá őket, hogy almahéjat főzünk bennük.

244, Vas palacsintasütő: Mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást. Használat előtt újra mossuk el. Ha odaégett benne az étel, hintsük be sóval, és hagyjuk állni pár óra hosszat - utána már könnyen tisztítható.

245,A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré.

246,Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

247,A tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)

248,Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe

249,A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!

250,Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...