Ötletek és tippek VIII

Ötletek és tippek a háztartásban:

Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok.351, A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.
352, A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.
353, Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.
354, A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.
355, A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.
356, Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.
357, Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.
358, A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.
359, Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
360, A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.
 361, A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:
2-6 fokon 3-6 nap;
16-18 fokon 2 nap.
 362, Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.
 363, Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.
 364, A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.
 365, Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.
 366, Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.
 367, Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.
 368, Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)
 369, A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.
 370, Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.  

371,Sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet. A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijön majd a sütemény. A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni. 
 372,Minden hozzávalót szoba-hőmérsékletűen adjunk a tésztához, kivéve a linzertészta alapanyagait. A ragacsos, szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük. A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához. Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre. Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, csak óvatosan kanalazzuk, és szükség szerint simítsuk el. Az élesztővel készült tésztához tegyünk pár csipet sütőport, így nem száradnak ki több napi állás után sem. 
 373,Szinte mindenféle süteményt, alaptésztát lefagyaszthatunk, ezzel is lényegesen több időnk marad, nem kell mindent az „utolsó percben” elkészíteni, kényelmesebben készülhetünk a többi tennivalóval, többek között a takarítással, főzéssel, dekorálással. 
 374,Az élesztős tésztákat a fagyasztás előtt nem kell keleszteni, csak közvetlenül a sütés előtt. A tortákat teljesen készen, (megsütve, töltve, díszítve) is tehetjük a fagyasztóba. Ezeket a süteményeket csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni fogyasztás előtt. 
 375,A pudingalapú krémeket, krémekkel készült süteményeket, édességeket nem javasoljuk fagyasztásra. 
 376,A pogácsák és sós aprósütemények alaptésztáját is le tudjuk fagyasztani a megfelelő elkészítési mód után, de akár kiszaggatva is eltehetjük, ha van elég helyünk a mélyhűtőnkben, így ezt is csak sütni kell. A linzertésztának kifejezetten jót tesz a mélyhűtés és ebből az alaptésztából készíthetünk különféle édes és sós apró süteményeket. 
 377,Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül néhány alaptésztát és süteményt sorolunk fel, amit bátran elkészíthetünk jóval az ünnepek előtt is.
 378,Beigli, megtöltve, összetekerve, de nem kelesztve. A sütés előtt szoba-hőmérsékleten kiengedjük, megkelesztjük, megkenjük a recept szerint, majd mehet a sütőbe. 
 379,Zserbó, összeállítva, de nem kelesztve. Sütés előtt szoba-hőmérsékleten engedjük ki, kelesszük meg, tegyük a sütőbe, majd ha megsült, vonjuk be mázzal.
 380,Torta esetében a megsült piskótát formára „vágva”, ha figurás tortát készítünk, vagy lapokra szeleteljük, megtöltjük ízlés szerinti krémmel, majd a szükséges mázzal bevonjuk és így tesszük a fagyasztóba. A fogyasztás napján csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni.
 381,A linzertésztát összeállítjuk, így tegyük el a mélyhűtőbe. A felhasználás előtt a sima hűtőrészbe tegyük le, de vigyázzunk, mert nem szabad nagyon megpuhulnia, éppen csak nyújtható állagú legyen. Amennyiben gyümölcstorta alaptésztát készítünk belőle, a formába igazítva is eltehetjük, kiengedés után pedig a recept további része alapján dolgozunk vele.
 382,A linzertésztának a fogyasztásig kell min. 1, de inkább 2-3 nap, hogy puha, omlós legyen, a sütés után, ezért nyugodtan meg is süthetjük az ünnepek előtt akár 1 héttel is és jól záródó dobozban, a sorokat, rétegeket papírral elválasztva tárolhatjuk a kínálásig. 
 383,A pogácsák alaptésztáját is elkészíthetjük előre, így bőven van időnk kivárni a hajtogatás, pihentetés idejét, majd tegyük a mélyhűtőbe. A sütés előtt kiengedjük, megkenjük, megszórjuk ízlés szerint sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal, stb. és sütjük. Ha van helyünk, akkor már kiszaggatva, vagy vágva, kenve és megszórva is eltehetjük, ekkor már csak sütni kell, illetve ha élesztős a tészta keleszteni. 
 384,A kuglófoknak, gyümölcskenyereknek és ünnepi püspökkenyereknek nagyon jó, ha sütés után 1-2 hetet „állnak”, jól szellőző, hűvös helyen tárolva. Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...