Ötletek és tippek II

Ötletek és tippek a háztartásban:

Összegyűjtött házi apró tanácsokról van szó, amiket már régóta használnak a háziasszonyok.



51,Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg.


52,Ha avas a zsír, egy szelet szikkadt kenyeret süss meg benne, magába szívja az avas ízt.


53,A sertésmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.


54,Ha a sáfrányt használat előtt egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, intenzívebb íze lesz.



55,Az enyhén avas zsírt megmentheted, ha szeletelt hagymával felforralod, majd átszűröd.


56,Ha a csirke- és pulykamellet egy napra fokhagymás, sós, esetleg szerecsendiós tejben áztatod, kirántva is omlós, puha lesz.


57,A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni.


58,A narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk. Hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.


59,Készítsünk oranzsádot és citronádot: a narancs vagy citrom héját apró kockákra vágjuk, néhány napig hideg vízben, naponta cserélve áztatjuk. Majd 1 kanál gyümölcshéjhoz 1 kanál cukrot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg a lé elfő róla. Hűtőben hetekig eláll, és a gyümölcskenyerekhez felhasználható.


60,A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható pl. néger kockához, fehér püspök-kenyérhez.


61,Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.


62,Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.


63,Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.


64,Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, összetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...


65,Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.


66,Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfajták műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet.


67,A nokedli szaggatót csak és kizárólag hideg vízzel és egy kemény konyhakefével tudod letisztítani. Ha meleg vizet használsz, eldobhatod a szivacsot.



68,A nokedli szaggató hátulján lehet reszelni káposztát, vöröshagymát, krumplit, paradicsomot, sajtot, de csak kis mennyiségben.


69,A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhán nyissuk szét. Gyorsan dolgozzunk vele. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen, és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!


70,Tojásfehérje felverésekor, ha édesíteni akarom cukorral, a cukrot a félig felvert fehérjébe szórom. Így biztosan keményre lehet verni, míg ha előtte tesszük bele a cukrot, nem verődik habbá.


71,Nem lesz csomós a rántás, ha lehúzzuk a tűzről, felöntjük egy pohár hideg vízzel, majd 5 perc állás után a habverővel szétkeverjük.


72,Régi fogkefével gyönyörűen letisztíthatjuk gáztűzhelyünk rózsáját.


73,Fagyis kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.


74,Igazán finom savómentes aludttejet lehet készíteni jó minőségű 1 l tejből úgy, hogy a tejet felforraljuk és visszahűtjük, majd hozzáadunk egy kis pohár tejfölt (először kis tejjel fokozatosa hígítva a tejfölt, aztán keverve az egészhez). Poharakba öntjük, pihentetjük, míg megalszik.


75,Ha valamelyik ételed ehetetlenül erősre sikerült, tegyél bele egészben egy megpucolt almát.


76,A vöröshagymát kis időre tedd a hűtőszekrénybe. Nem fogja csípni a szemed aprításkor.


77,Ha sütés-főzés közben megégetem a kezem, rögtön a sótartóban levő sóba nyomom az égett részt, hogy a só elfedje, pár percig így hagyom: nem hólyagosodik fel.



78,Néhány csepp citromlétől keményebb lesz a tojásfehérjéből felvert hab.


79,A tojásfehérjét szaporíthatunk hideg vízzel. Ha pl. három tojásfehérjéhez 1 evőkanál hideg vizet adunk, és így verjük fel, több lesz.


80,A kolbász és a nyári típusú szalámi nagyon szépen vékonyra szeletelhető otthon is, ha egy kis időre a fagyasztóba tesszük szeletelés előtt.


81,Ha süteményt készítünk robotgéppel, első lépésként mindig a tojásfehérjét verjük fel, így nem kell a villákat elmosni, amivel időt nyerünk.


82,A kurkuma szépen megszínezi a húslevest és kellemes ízt is ad neki. Jó tulajdonsága még, hogy segíti az emésztést, csökkenti a puffadást!


83,A kevésbé ismert mángoldot ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a spenótot. Az íze kissé édeskésebb és kevesebb benne az oxálsav, ezért kevésbé terheli meg a vesét és az ízületeket!



84,A házilag készített majonéz duplájára szaporítható, ha keverés közben az olaj mellett kevés citromos vizet is adagolunk hozzá. Könnyebb is lesz ezzel a módszerrel.


85,Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni érdemes egy kis tejjel felhígítani. Ugyanolyan jó! Ha a morzsa kevés, szaporítsd meg kevés reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Változatosabb a rántott hús!


86,Ha a palacsintába pici élesztőt és napraforgóolajt is teszel, sokkal puhább és tovább friss lesz.


87,Ha lobogó vízbe dobod a száraztésztát, megvárod, míg egyet forr, majd letakarod fedővel, elzárod és vársz 20 percet, tökéletes tésztát kapsz!


88,Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki!


89,Ha főzéskor a lencséhez adunk pár szelet paradicsomot, hamarabb puhul!


90,Ha a tartármártás készítésénél a tojássárgájába először a mustárt teszed bele, és csak utána kezded az olajat belekeverni, akkor öt perc alatt kész.


91,Ha a gulyást csontlével öntöd fel, sokkal finomabb lesz a leve.


92,A sótartóba fogpiszkálót tegyél: felszívja a nedvességet.


93,Ha elfelejtetted beáztatni a babot, főzéskor tegyél bele szódabikarbónát.



94,Ha a kenyeret szeletelve teszed a mélyhűtőbe, egyből teheted majd a kenyérpirítóba.


95,Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is.


96,Csirke- vagy pulykamellet szebben lehet klopfolni, ha celofán közé fogod: egyben marad és szép vékony lesz.


97,Ha paprikás csirkét készítesz, előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fövő csirkét. A lisztes forró víz még selymesebbé teszi a pörkölt levét.


98,A kocsonya könnyen megdermed, ha legalább 5 órán keresztül lassan, gyöngyözve főzöd, de forrnia nem szabad.


99,Ha a magozott gyümölcsöt lisztben megforgatjuk mielőtt a piskótatészta tetejére szórnánk, nem süllyednek le a szemek a süti aljára.


100,A túrógombócod sokkal érdekesebb, ha a közepébe egy-egy szem fagyasztott gyümölcs kerül és így főzzük ki!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...