2014. április 10., csütörtök

Répatorta



Répatorta házilag 


Hozzávalók:


A piskótához
- 300 g barna cukor
- 200 ml étolaj
- 4 db nagy tojás
- 280 g búzaliszt
- 100 g darált dió
- 12 g sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 400 g sárgarépa durvára reszelve
- 1 késhegynyi só
- 50 g fehér csokoládé
- 1 db narancs reszelt héja

A mázhoz
- 200 g mascarpone
 - kandírozott sárgarépa

Elkészítés : 

A répákat tisztítsd meg, reszeld le, majd vékonyan vajazz és lisztezz ki egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát. Alaposan keverd el a barna cukrot az olajjal, majd egyenként add hozzá a tojásokat is. Törd durvára a diót, majd egy tálban keverd össze a liszttel, a sóval, a sütőporrral, a fahéjjal és a reszelt répával.
Egy fakanállal a barna cukros masszát keverd a lisztes részhez. Öntsd hozzá az olvasztott fehér csokoládét és a reszelt narancshéjat, majd ezt is alaposan dolgozd össze.

A kész masszát öntsd az előkészített formába, és előmelegített, 165 fokos sütőben - légkeverés nélkül körülbelül 80-90 perc alatt, légkeveréssel nagyjából 60 perc alatt - süsd készre. Végezz tűpróbát. Ha kisült, teljesen hűtsd ki - két óra alatt ki kell hűlnie -, majd vedd ki a sütőformából. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverd ki egy kevés kihűlt kandírozott reszelt répával, majd kend a hideg torta tetejére. Vigyázz, ha a torta valamelyik része még meleg, a mascarpone le fog folyni!

Kandírozott sárgarépa:

A kandírozáshoz tegyél fel főni 300 milliliter vizet 300 gramm cukorral. Amikor elkezd forrni, vedd takarékra a lángot annyira, hogy a cukorszirup éppen csak gyöngyözzön.

Ekkor a reszelő durvábbik részén reszeld bele a sárgarépát. Fedd le, és 20-30 percen át alacsony hőfokon tartsd a tűzhelyen. Akkor leszel készen vele, ha a répareszelék a szirupból kiemelve áttetsző és intenzív narancssárga.

A répa rostjai így cukorral telítődtek, tulajdonképpen tartósítottá váltak. Nem fog bebarnulni az oxidációtól, gyönyörű, élénk narancssárga színe lesz a torta tetején. Ha elkészült, tedd szűrőbe, öblítsd át hideg vízzel, és már használhatod is.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...