2014. március 26., szerda

Rózsa és egyéb virágreceptek



Illatos almazselé

Hozzávalók: 1 liter almalé, 1 kg befőzőcukor, 4 evőkanál levendula- virág, 1 citrom leve.
Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll- vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Lerakott rózsa desszert

Hozzávalók: 1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2 narancs leve, tejszín.
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot. rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsa dzsemet.
Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.

Likőr rózsaszirmokból

Alapadag: 3 maréknyi rózsaszirom, 30 dkg cukor, 5 dl konyak, 1 csepp piros ételfesték
Elkészítése: A leöblített rózsaszirmokat széles szájú üvegbe tesszük. A cukorból és 5 dl vízből szirupot főzünk, kihűtjük, és a konyakkal együtt a rózsaszirmokra öntjük. Az üveget lezárjuk, és meleg helyen két hétig állni hagyjuk, közben naponta felrázzuk. Végül átszűrjük, cseppnyi piros ételfestékkel színezzük, és üvegekbe töltjük.
Megjegyzés: A teljes virágzásba lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt, amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról.

Pitypanglekvár

Elkészítése: Gyűjtsünk össze egy kosárra való virágot szár nélkül, gondosan mossuk meg, majd nagy edény vízbe téve öt percig forraljuk.
A leszűrt léhez adjunk literenként fél kilogramm cukrot, és főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsük üvegekbe és zárjuk le, majd más lekvárhoz hasonlóan tálaljuk.

Rózsaíz (bolgár recept)

Elkészítése: A jól kinyílt illatos rózsák szirmait tépjük le, tegyük szűrőkanálba, és hideg vízzel jól öblítsük le. Ha a víz lecsurgott, és a szirmok kissé megszikkadtak, minden liternyi rózsasziromra hintsünk egy maréknyi cukrot, és zománcos lábosban, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a levelek szétfőnek, és az egész sűrűsödni kezd. Forrón töltsük kiforrázott kis üvegekbe, a tetejére tegyünk egy kávéskanálnyi rumban feloldott borsónyi benzoesavas nátriumot, kössük le, és rakjuk száraz gőzbe.

Rózsaíz (Móra Ferencné)

Hozzávalók: rózsaszirom 1 kg, cukor 1 kg, szalicil 2 késh.
A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni.

Rózsadzsem

Hozzávalók: 10 dkg rózsaszirom, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 1 teáskanál zseléfix, 1 teáskanál zselatin
Elkészítése: A folyóvízben alaposan megmosott rózsaszirmokat 3 dl vízben lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor megpuhul, átszűrjük, a levét cukorral, citromlével, zseléfixszel és kevés vízben feloldott zselatinnal olvadásig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a szirmokat. Folyamatosan kevergetve 5 percig együtt főzzük, majd üvegekbe töltjük, és légmentesen lekötjük.

Rózsalekvár 1.


Elkészítés: 60 perc
Alapadag: 50 dkg rózsaszirom, 50 dkg cukor, 2 citrom leve, 1 ek. rózsalikőr.
Elkészítése: A rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a rózsalikőrt, és forrón üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Télen nagy sikerünk lesz ezzel az igazi különlegességgel.

Rózsalekvár 2.



Hozzávalók: 1 kg rózsalevél, 1 kg cukor, 2 késh. szalicil
Elkészítése: A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni.

Rózsalé

Szedjünk le 10-12 rózsabimbót. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba. A fenti módon finom és illatos ivólé valamint szörp készíthető a nemes-rózsák szirmából is. 1 fej bodzavirágnak 2 kinyílott rózsabimbó felel meg. A lehetőleg bordó színű permetmentes rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken a rózsa illóolaj és nedvességtartalma.

Rózsalikőr

Elkészítése: Rózsaszörpöt készítünk és tetszés szerint kanalanként adagolva, szesszel elegyítjük.

Rózsaszirom dzsem

Hozzávalók: 45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz.
A szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű. forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra. Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba.

Rózsaszörp 1.

Elkészítése: 30 dkg sötétpiros színű ép rózsasziromra 2 l hideg vizet öntünk, és addig főzzük, amíg a víz piros lesz. Szitán lecsurgatjuk. Fél liter léhez fél kg cukrot adunk és húsz percig főzzük. Ha kihűlt légmentesen dugaszoljuk.

Rózsaszörp 2.

A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.
Elkészítése: Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral, kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk.

Rózsavíz

Egy széles szájú (1 literes) üveget töltsünk meg friss rózsaszirommal, majd töltsük fel vízzel. Az üvegbe tegyünk még egy csipetnyi szalicilt, és hűvös helyre állítsuk. Időnként rázzuk fel. Egy hét múlva ruhán szűrjük át, majd újabb csipetnyi szalicil hozzáadása után öntsük át egy hosszú nyakú üvegbe és jól zárjuk le.

Színező főzet készítése

Levesek, rizsköret színezésére használjunk körömvirág főzetet. Mintha teát készítenénk, dobjuk a növényt lobogóan forró vízbe, s főzzük 1-2 percig.

Virágszirom kandírozása



A megmosott virágszirmokat tiszta konyharuhán megszárítjuk. Egy tojásfehérjét vékony ecsettel, vékonyan felhordunk a szirmokra. Ez után finomított kristálycukorral megszórjuk, s 1-2 napig szobahőmérsékleten szárítjuk. Ünnepi tortákat, édességeket, fagylaltokat dekorálhatunk ily módon.

Zsuzsanna rózsaszörpje

Hozzávalók: 4 marék rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz.
Elkészítés: A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át, állni hagyjuk. Fölöntjük 8 dl vízzel, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet, és folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. azon forrón üvegekbe töltjük, és az üvegeket lezárva gőzben hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...