2013. július 19., péntek

Mentaszörp



Mentaszörp készítése

Hozzávalók 2 liter szörphöz

1 citrom
1 lime
1 jó nagy marék friss mentalevél
½ kg cukor (vagy egyéb természetes édesítőszer)
2 liter víz


Elkészítés:


A citrom héját lereszeljük, a ½ kg cukorral együtt egy nagyobb lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Hűlni hagyjuk.

A mentaleveleket megmossuk, összetépkedjük, beledobjuk a langyos szirupba, és ráfacsarjuk a lime és a citrom levét. 1 napra hűtőbe tesszük.

Másnap kétféleképpen járhatunk el:
a) Egy lábosba sűrű lyukú szűrőt teszünk, átöntjük rajta a szörpöt, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük.
b) Összeturmixoljuk az egészet, ezután leszűrjük, és üvegekbe töltjük. (Én nem szűrtem le, a turmixolt levelek ui. engem nem zavartak.)

Tetszés szerint hígíthatjuk sima vízzel, szódával vagy ásványvízzel, tehetünk még bele citromkarikákat, friss mentaleveleket és jeget, jégkását.

Forrás : Sünis kanál 


Érdekesség :

Mentát már több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak. Régi görög és római írásokban is előfordul, mint ami enyhíti a gyomorfájást, epebántalmakat, görcsoldó hatású. A Bibliában is említik, a régi Palesztinában adót fizettek ezzel a növénnyel. A görögök mentából font koszorút viseltek az ünnepeken. A középkorban például a padlót szórták fel mentával, mert elűzte a rovarokat, bolhákat.

A mentát nem nehéz felismerni - elég megszagolni - de az egyes fajtákat már könnyen összekeverhetjük.  Ez nem olyan nagy baj, hiszen mindegyiknek kellemes íze és gyógyhatása

Fodormenta

Fodormenta: emésztéssegítő, étvágyjavító, szélhajtó és epeműködést segítő. Enyhébb a borsmentánál.

 Borsmenta

Borsmenta: görcsoldó, epehajtó, szélhajtó. A népi gyógyászat hányás, nátha esetén is használta. Ma a kutatások alapján pozitív hatású az irritábilis bél szindróma kezelésében, köhögés, nátha, reumás panaszok, csalánkiütés vagy egyéb viszketés, tenziós fejfájás tüneti kezelésében.

Macskamenta

Macskamenta: szintén emésztést segítő, menstruációs görcsöket oldja, ezenkívül enyhe idegnyugtató hatású, így alvást elősegítő.

Hazánkban ez a három fajta általánosan hozzáférhető.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...