2012. június 7., csütörtök

Bodzaszörp - Bodzalekvár

Bodza, fekete Sambucus nigra

"A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat"

Népies neve:

bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza

A növény leírása:

A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Cserje vagy néha fa.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.

Mi van benne?

A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.

Mire jó?

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.


Jó tudni!


A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak. Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban).
Bodza, fekete Sambucus nigra

Ne keverjük a bodzákat!


A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza (Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény. A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik.


Hogyan használjuk?

Tea:

Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?


Lássuk a hozzávalókat:

20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Házi bodzaszörp készítése


Hozzávalók:

25 - 30db bodzavirág
2l víz
2kg kristálycukor vagy gyümölcscukor
10dkg citrompótló


A bodzaszörp elkészítése:


A virágokat tegyük megfelelő edénybe, engedjünk rájuk 2 liter vizet, adjuk hozzá a citrompótló felét, és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, úgy, hogy időnként óvatosan átkeverjük. Másnap szűrjük le a bodzaszörp levét egy megfelelő edénybe, és öntsünk hozzá a 2 kg cukrot. Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig. Félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul.

Az üvegeket használat előtt alaposan mossuk ki, és ecetes vízzel öblítsük át őket. Engedjünk egy mély edénybe, vagy tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptől, amikor beletöltjük. Az üvegeket töltsük szinte teljesen tele.

A szörp tartósításához bevált módszer, ha kettéhajtott celofán közé teszünk pici, (egy késhegynyi) szalicilt és ezt helyezzük az üveg szájára, majd lezárjuk az üveget. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat. De ha rövid idő alatt - 1 -2 hónap - elfogy a szörpünk, a szaliciles biztonsági "tartósítást" nyugodtan elhagyhatjuk, mert a cukor bőven tartósít ennyi időre. Ezután a forró bodzaszörpös üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhatunk takarókat, paplanokat is, mert nagyon lassan kell kihűlnie az üvegeknek. Szobahőmérsékleten tartva várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek.

Bundás bodza

A jól megmosott bodzavirágzatot édes palacsintatésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Az ország számos területén igen közkedvelt édesség.


Oké, a bodzaszörp, az egy dolog, de ne járjunk szemellenzővel. A leszedetlen virágokból őszre leszedhető, sötét húsú, vörös levű bodzatermés válik, amelyikből ételek kész tárháza készíthető el. A bodzabogyó íze harmonikusan összecseng az almával, a birsalmával és a szilvával is. Fontos, hogy a bogyók magját távolítsuk el a felhasználás előtt, mert ezek enyhén mérgezőek.

Elkészítés:
A bodzabogyókat leszemezzük. Ezt követően többször hideg vízben átmossuk, lemérjük, majd egy fazékba öntjük. Hozzá adjuk a súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot, (ha sűrűbbre szeretnénk főzni, kicsivel többet is adhatunk hozzá) és elkezdjük főzni. Addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, szét nem esik. Ekkor sűrű szitán átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!)
Nagymama bodzalekvárja

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin. A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Piri néni bodzalekvárja

Hozzávalók:
érett, fekete bodza, cukor, víz Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk.


Aszalt fekete bodza:


Elkészítése:

A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Időnként megforgatjuk.

Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.

Aszalt fekete bodzából készült tea:

Elkészítése:
Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük. és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...