2012. március 27., kedd

3 étel öregedés ellen


Megdöbbenve veszed észre arcodon az újabb és újabb ráncokat? Úgy érzed, egyre gyorsabban öregszel? Gyakran küszködsz különböző betegségekkel? Egyre gyakrabban kell orvoshoz menned? Ne hagyd magad: harcolj az öregedés ellen!

Bízz magadban! Igenis fel lehet venni a kesztyűt az öregedéssel szemben, csak egy kis odafigyelés kell! Érdemes például ügyelned az étrendedre, ugyanis ha tudatosan táplálkozol, számos olyan betegségtől kímélheted meg magad, amelyek az évek múlásával kisebb-nagyobb valószínűséggel előjöttek volna! Ehhez azonban az kell, hogy rendszeresen fogyassz azokból a zöldségekből és gyümölcsökből, amelyek fiatalító, betegségmegelőző hatással rendelkeznek!


Olíva

Szereted az olívabogyó ízét? Akkor csemegézz belőle minél gyakrabban, főzéshez pedig – amikor csak tudsz – használj olívaolajat! Megéri, ugyanis a mediterrán országok népe által annyira kedvelt növény és annak olaja tele van antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal, amelyek semlegesítik a szervezetben felszaporodó, és számos egészségügyi problémát okozó szabad gyököket, és nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

Az olívaolajban lévő E-vitamin például csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét és a koleszterinszintet. Védi az ereket a meszesedéstől és a magas vérnyomást is lejjebb viszi. Mivel az olíva A- és D-vitamint is tartalmaz, ezért napi fogyasztása védi a szemet, illetve erősíti a csontokat.

Tipp:

Kutatások szerint napi négy evőkanál olívaolaj szükséges ahhoz, hogy jótékony hatásait érezhessük. Felhasználhatod az olajat salátákhoz, majonézhez vagy más öntetek készítéséhez, de akár arckrémként is. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy két teáskanál arckrémhez hozzákeversz egy teáskanál olívaolajat, majd ezzel hidratálod a bőröd!


Áfonya


Ritkán kerül az asztalodra áfonya? Pedig nincs még egy olyan gyümölcs, amely olyan erős egészségvédő hatással rendelkezne, mint ez a kékesfekete csemege. A bogyókban ugyanis rendkívül sok antocián van, amely véd a ráktól és a szív- és érrendszeri betegségektől. Számos kutatás azt bizonyította, hogy ezeken kívül segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulását.


Tipp:

Az áfonya augusztusban érik, de lekvárt és szörpöt az év bármely szakában vásárolhatsz a gyógynövényboltokban! Keress olyat, amely minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, és akkor a fogyókúrádnak sem ártasz!

Áfonyareceptek

Áfonyabefőtt

1 kg áfonya, 35 dkg cukor, üvegenként egy szem szegfűszeg.
Az áfonyát megtisztítom, megszabadítom a szárától, szitán lecsurgatom. A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. Mindegyik üvegbe teszek egy szem szegfűszeget is. A visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre. Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.

Áfonyalekvár

1 kg áfonya, fél kg zselécukor, 1 citrom, némi reszelt narancshéj, 1/2 kk fahéj, 1 kk mustárpor, 1/2 kk gyömbérpor.
Az áfonyát kiválogatom, mosom és szitán lecsepegtetem. A cukorral és a citromlével együtt közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzöm. Félidőben beleteszem a narancshéjat és a fűszereket. Tisztára mosott üvegekbe töltöm és azonnal lezárom.

Boros áfonyadzsem

4 kg áfonya, 1 liter víz, 0,5 liter száraz vörösbor, 40 dkg cukor, 1 narancs és egy citrom reszelt héja, 4 dkg őrölt fahéj, 10 szemnyi őrölt szegfűszeg.
A cukorból, a vízből és a borból szirupot főzök. Beleteszem az áfonyát és a többi hozzávalót. Együtt főzöm a besűrűsödésig. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom, öt percre fejre állítom és kidunsztolom.

Áfonya-alma lekvár

Fél kg áfonya, 60 dkg alma, 1 rúd kikapart vanília, 1 kg zselécukor.
Az áfonyát kiválogatom, mosom és szitán lecsepegtetem. Az almát meghámozom, a magházát eltávolítom és apró darabokra vágom. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral elkeverem és állandóan kevergetve 4 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm és azonnal lezárom.

Áfonyaszörp

3 kg áfonya, 1,8 kg cukor, 2 dkg citromsav, fél liter víz.
Az áfonyát alaposan megmosom, megtisztítom, majd a vízzel együtt felteszem főni. Mikor megpuhult, összeturmixolom és leszűröm. A leszűrt léhez hozzáteszem a cukrot és a citromsavat, majd szőrpsűrűségűre főzöm. Forrón előmelegített palackokba töltöm, kidunsztolom és lehetőleg fektetve tárolom.

Áfonya - narancs velő

1 kg áfonya, 1 kezeletlen narancs, 1 kg 1+1 zselécukor Az áfonyát töbszöri langyos vízben megmosom, kiválogatom és egy kendőre kiterítve megszárítom. A narancs sárga rétegét vékonyan lereszelem, levét kinyomom. Az összes hozzávalót összekeverem és 5-6 órán át állni hagyom. Mixerben elpürésítem. Fagyasztódobozokba rakom és lefagyasztom.

Áfonya almával

2,5 dl almalé, 20 dkg cukor, 75 dkg áfonya, 80 dkg érett alma, vagy körte.
Az almaléből és a cukorból szirupot főzök. Az áfonyát megmosom és lecsepegtetem, a szirupba rakom, lefedem és egyszer felfőzöm. Félreteszem és hülni hagyom. Az almát, vagy körtét meghámozom, negyedekre vágom, kimagozom és kis kockákra vágom. Az almát meghámozom, negyedelem, kimagozom és kockákra vágom. Az egészet összekeverem, üvegekbe töltöm és 80 fokon fél óráig befőzöm.

Piros körte


1,5 kg negyedelt kimagvalt körte, 1,5 kg áfonya, 50 dkg cukor, 1 rúd fahéj.
Az áfonyát 1-20 percig főzöm, míg össze nem esik. Egy nagy kendőbe teszem és a levét lecsepegtetem. Kb 1 liternyi levet fog kiadni. A levet, a körtét, a cukrot és a fahéjat befőzőfazékba teszem. Alacsony hőmérsékleten 10-20 percig főzöm, míg a körte megpuhul és a leve eléri a kocsonyásodási pontot. Időnként lehabozom. Ha ezalatt nem kocsonyásodna meg, akkor a leszűrt levet beforralom és a körtét visszahelyezem. Üvegekbe töltöm.

Áfonya konyakban

Fél kg áfonya, fél kg cukor, 2,5 dkg cukrozott narancshéj, 2,5 dkg cukrozott citromhéj, 1,5 dl konyak.
Az áfonyát kiválogatom, mosom és szitán lecsepegtetem. Egy fazékba teszem az áfonyát és a cukrot és felforralom. A cukrozott gyümölcshéjakat apróra vágom és hozzáadom. Összesen 15 percig főzöm és hűlni hagyom. Csak ekkor keverem bele a konyakot. Üvegekbe töltöm és jól lezárom.
Palacsintához, fagyihoz, tejberizshez, gyümölcsös túróhoz kiváló.



Fokhagyma

Sokan utálják a szagát, pedig igazi egészségbomba! A fokhagyma rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszeredet, csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, egészséges mértékben gátolja a véralvadást és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását. Ezért még ha jelenleg nincs is ilyen problémád, de a családodban előfordult már szív- és érrendszeri betegség, akkor érdemes minél gyakrabban belecsempészni ételeidbe a hagymát.

Tipp:
A magyar konyha kedvence a fokhagyma, így gyakorlatilag bármelyik hagyományos fogásba belezúzhatod a gerezdeket, de a leghatásosabb, ha nyersen eszed, például pirítósra kenve.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...