2012. december 3., hétfő

Mézeskalács készítése

Legjobb mézes receptje

Hozzávalók: 90 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 2 dl folyékony méz, 10 dkg vaj, 3 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, gyömbér, fahéj, vagy mézeskalács fűszer ízlés szerint.

A vajat, mézet, cukrot, fűszereket felmelegítjük, jól összekeverjük, beleöntjük a tejet, és kihűlni hagyjuk. Kihűlés után belekeverjük a szódabikarbónával kevert lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. A tészta így elkészítve nagyon ragad, ezért jó, ha 1 napig hűtőszekrényben tartjuk.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük (10 perc). Ha kihűlt díszíthetjük cukormázzal, melyhez 1 tojásfehérjébe folyamatosan keverve porcukrot adagolunk, míg keménnyé sűrűsödik, de még lefolyik a kanálról.
Zacskó sarkába töltünk 2 - 3 evőkanálnyit, összeszorítjuk a zacskó nyílását, kis lyukat vágunk a sarkán és azon keresztül nyomjuk ki a cukormázat.
Sütés után dobozban hónapokig tarthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...