2013. július 1., hétfő

Papsajtmályva

Papsajtmályva
-------Namármost most nyílik és érik ez a sokak által "gyomnövény "- ként  ismert papsajt . Gyerekkoromban sokat ettük , bármerre is csatangoltunk , mindíg belakmároztunk belőle . :)-----

A papsajtmályva, közönséges mályva, kereklevelű mályva vagy egyszerűen papsajt (Malva neglecta) a mályva nemzetségbe tartozó növényfaj. Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli; nem túl igényes a talaj minőségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.

Lágy szárú, nyárizöld, egy- vagy kétéves, esetleg évelő növény. Szára felálló vagy kúszó, 10–50 cm-esre nő meg. Levelei néhol tenyeresen összetettek, 5-7 levélkéből állnak, szeldeltek, fonákjuk sűrűn szőrözött. Júniustól szeptemberig virágzik. A levélhónaljban álló, hímnős virágok 2-6-osával állnak, 3 szabad külső csészével. A 8–12 mm-es sziromlevelek kétszer akkorák, mint a csészelevelek, színük halvány rózsaszín vagy csaknem fehér, sötét csíkozással. A virágokat méhek, legyek porozzák be, a növény öntermékeny. A virágporszemek gömb formájúak, porátok, vastag nexinével, rajtuk 1 µm-nél nagyobb tüskék találhatók.[4] A 12-15 üregű termés júliustól októberig érik be, üregenként egy, 5–8 mm átmérőjű magot tartalmaz, melyeket a szél terjeszt.

Hatóanyagai : 

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat tartalmaz.

Felhasználása :

A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek sajtíze van. Szárított leveleiből tea főzhető. A levelek C-vitamint is tartalmaznak.Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik.

Egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult.


Érdekessége még : 

Ez a növény nagy vihart kavart Európában, amikor felröppent a hír, hogy kezeli a pollenallergia tüneteit. Egy svájci orvosok által végzett tanulmány szerint (amelyet a British Medical Journal tett közzé) napi 4 papsajt tartalmú tabletta fogyasztásával ugyanolyan eredményeket lehet elérni, mint egy népszerű antihisztamin allergia-gyógyszerrel. Így a papsajt ugyanolyan hatékony allergiás tünetekre, mint a gyógyszerek.

 (szerintem ha megesszük a termését  még hatásosabb .)

.......... és még egy dolog ami a pattanásokkal küzdőknek segítség lehet , házilag elkészíthető Arcmaszk Dr. Kohán József - Börgyógyász javaslatával .....-

Aknés bőrre készíthet teát egy-egy rész kakukkfűből, levendulából, kamillából, hársfavirából, papsajtlevélből, fehérmályva gyökérből, martilapu levélből. 3-4 kanálnyi teához ugyanannyi (gyógyszertári) kalcium-karbonátot téve keverje péppé, és azt kenje a bőrére! Gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.

(A linkre kattintva eljutsz az oldalára  ahol még több infót találsz )


A Herbárium (gyógynövény imfo ) még ezt írja róla 

A papsajtmályva utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon termő gyógynövény, de csak lakott területeken fordul elő. A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsás fehér. Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen eredeti neve: papsajt. Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig. Mivel szárításnál a gyógynövény nyálkaanyaga elvész, a papsajtmályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott a papsajtmályva, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható. Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe. A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajtmályva leveleiből és virágaiból nyertünk. Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk. Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük. A seb hamarosan begyógyul. A papsajtmályva nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ.
Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.

A papsajtmályva felhasználása

Teakészítés:

csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.

Láb-és kézfürdő:

jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Borogatás:

a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.

....ugye - ugye mennyi mindere jó ez a szerény "gyomnövény" ?......


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...