Hozzávalók / 4 adag
10 darab kaszinótojás
6 db főtt tojás
6 dkg vaj (puha)
1 ek mustár
1 késhegynyi porcukor (1 mk)
2 kk citromlé (2 mk)
0.5 kk bors (0.5 mk)
só ízlés szerint
Besamelmártás
2 dl tej
2 dkg vaj
2.6 dkg finomliszt
Máz
10 dkg majonéz (én házi készítésűt használtam)
1 teáskanál mustár
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
1 kk citromlé (1 mk)
1 késhegynyi porcukor (kevés)
330 g tejföl
1 dl víz
10 g zselatin
Tormakrémes sonkatekercs
20 dkg sonka (8 szelet)
20 dkg ecetes torma
10 dkg vaj (puha)
só ízlés szerint
8 csepp citromlé (pár)
Besamelmártás
2 dkg vaj
2.6 dkg finomliszt
1.5 dl tej
Elkészítés
10 darab kaszinótojás
Kaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, és hideg vízben hűlni hagyjuk.
A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, és kiemeljük a sárgáját.
Egy tálba téve villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a kihűlt besamelmártás, a mustárt, porcukrot, citromlét, sót, borsot, és kikeverjük, majd egy rövid időre hidegre tesszük.
Összeállítás:
a tojáskrémet habzsákba tesszük, és megtöltjük a tojások üregét úgy, hogy körben talpazatot nyomunk rá, így szép magasak lesznek.
Egy nagyobb tálcára tesszük a krémes felével lefelé, kellő távolságot hagyva közöttük, erre a mázazás miatt van szükségünk. Hidegre tesszük a tojásokat.
A krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a tojásokból 10 db-ot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
Amint sűrűsödni kezd a tartármártás, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!
Ha a tojásokkal kész vagyunk, mehetnek a hidegre, érdemes egy éjszakát hűteni, hogy jól összeérjenek az ízek és lehűljön.
A tojásokat egy nagyméretű kiszúróval körbevágjuk, majd egy lapos tálaló lapáttal alányúlva áthelyezzük a saláta tetejére.
Besamelmártás
Elkészítjük a besamelmártást: a vajon megfuttatjuk a lisztet, de vigyázzunk, ne kapjon oda! A tűzről lehúzva folyamatosan kevergetve felengedjük a tejjel, a tűzre visszatéve sűrűre főzzük, addig keverjük, amíg egybe áll. Hűlni hagyjuk.
Máz
Amíg hűlnek az alapanyagok, kikeverjük a mázhoz valókat (a zselatin kivételével), ezután hidegre tesszük.
A mázhoz kevés vízben feloldjuk a zselatint, a tűzről levéve elkeverjük egy kevés tartármártással, majd a mártásba keverjük.
Hidegre tesszük, de közben folyamatosan ellenőrizzük, mert amint sűrűsödni kezd, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!
Tormakrémes sonkatekercs
Az ecetes tormát lecsepegtetjük, és kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön belőle.
Ezután kikeverjük a vajjal, a kihűlt besamelmártással, sóval és a citromlével, rövid időre hidegre tesszük.
A sonkákat megkenjük a tormakrémmel, és feltekerjük őket, majd egy tálcára rakosgatva letakarjuk, és hidegre tesszük.
A sonkatekercset olvasztott aszpikkal átfényezhetjük, úgy még szebb lesz, illetve ha egy kicsivel több tormakrémet készítünk, a tálalásnál a két végére rózsát nyomunk.
Tálalás:
a franciasaláta alapra ízlésesen elrendezzük a tojásokat és a sonkatekercseket, a maradék tojáskrémmel megdíszítjük őket.
Besamelmártás
Közben elkészítjük a tormakrémet, a besamelmártást a tojásnál leírtak szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése