2013. november 8., péntek

Márton-napi libacomb




Márton-napi libacomb


Hozzávalók (4 személyre):

4 libacomb, 12,5 dkg zellergumó, 12,5 dkg répa, 15 dkg hagyma, 1 alma, 2 evőkanál olaj, só, bors, friss vagy szárított kakukkfű, 2 babérlevél, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl vörösbor, 7,5 dl tyúkleves (lehet kockából is).

A zellert, répát és hagymát pucolni és kb. 1 cm-es kockákra vágni. Alma magházat eltávolítani és szinten kockázni. A combokat sózni, borsozni és 5-6 percig magas fokon olajban sütni. Kivenni az olajból és félrerakni. A maradék olajba és szaftba beletenni a zöldséget, kakukkfüvet, babérlevelet és hirtelen átsütni. A paradicsompürét és a bort hozzáönteni, jó sűrűre főzni. Ezt a szószt átönteni egy nagy jenaiba és a combokat bőrükkel felfele a szószba rakni, forralt levessel leönteni és 190 fokra felmelegített sütőben 70-80 percig sütni. (Légkeverés nem ajánlott.) Ezután kivenni a combokat, a szószt szűrni, sóval, borssal ízesíteni.

Vöröskáposztával és krumplival ajánlott tálalni.




Ropogós libacomb


Libacombhoz remekül illik a lilakáposzta és a burgonya

Hozzávalók:
4 db libacomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehér bor, só, bors, libazsír


Elkészítése: A libacombokat sózom, borsozom, egy mélyebb serpenyőben felhevítem a libazsírt, belehelyezem a combokat, alá öntöm a bort és ugyanennyi vizet. Lefedve félpuhára párolom, majd hozzáadom a felkarikázott hagymát és a szeletelt fokhagymagerezdeket, fedő nélkül, zsírjával locsolgatva készre sütöm. Akkor az igazi, ha bőre ropogós, húsa viszont szaftos, omlós marad.

Hagymás krumplival vagy burgonyagombóccal és párolt lilakáposztával kínálom.



Márton-napi libaleves

Hozzávalók:
1 csomag libaaprólék (esetleg 3 db libanyak), 3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 1 db zeller gumó, 1 db karalábé, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szál zeller zöld, 1 csokor petrezselyemzöldje, só, 10-15 szem egész bors, 1 kis csomag (1/4 kg) lúdgége tészta.

Elkészítése:


A libaaprólékot alaposan megmosom, bőrét lefejtem, kevésbé lesz zsíros a levesem így. A húst besózom, egy nagyobb fazékban felteszem főni annyi vízzel, ami bőven ellepi. Közepes tűzön felforralom, habját egy szűrőkanállal leszedem.

Ameddig felforr, megtisztítom a zöldségeket. A sárga- és fehérrépákat feldarabolom, hosszában háromba, majd félbe, esetleg negyedébe vágom. A zellert felezem, majd szeletelem, ugyanígy teszek a karalábéval is, de ha fás, akkor csak félbevágom. A fokhagymagerezdeket megtisztítom, a hagymát megmosom, de nem hámozom meg.

Amikor leszedtem a leves habját, beleadom az összes előkészített zöldséget, a szemes borsot, ízlés szerint sózom, takaréklángon főzöm, ügyelve arra, hogy éppen csak gyöngyözzön, ne forrjon. 2-3 órán át főzöm így, ha sok leve elforr, vízzel pótolom. Amikor kész, kiemelem a húsokat egy szűrőkanállal, majd leszűröm a levest egy leveses tálba. A hagyma, a fokhagyma és a fás karalábé kivételével a többi zöldséget visszateszem a levesbe.

Amíg a levesem fő, sós, enyhén olajos vízben kifőzöm a lúdgége tésztát.
Külön-külön tálba teszem a húst, a tésztát és az átszűrt levest a zöldségekkel, forrón tálalom.

2013. október 5., szombat

Tej nélküli almamártás





Tej nélküli almamártás

Hozzávalók:

60 dkg alma, ízléstől és az alma édességétől függően kb. 10-15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj és citromlé.


Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, húsát kis kockákra vágjuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Egy kevés fahéjjal és szegfűszeggel, citromlével és reszelt citromhéjjal és kevés cukorral kellemesen pikánsra izesitjük. Amikor az alma puha, a levét kevés vízzel elkevert vaníliás pudingporral sűrítjük.

Diós túrógombóc

 


Diós túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 6 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 10 dkg mazsola; a hempergetéshez 15 dkg pirított, darált dió; a tálaláshoz: baracklekvár.

Elkészítése:
A tejből, a búzadarából, a cukorból és a vaníliás cukorból sűrűbb tejbegrízt főzünk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután belekeverjük az áttört tehéntúrót, a forró vízben áztatott, majd leszűrt mazsolát és a citromhéjat. A masszából diónagyságú gombócokat formázunk, meghempergetjük a darált dióban, és baracklekvárral kínáljuk.

2013. szeptember 8., vasárnap

Részletes testtömeg-index táblázat

Részletes testtömeg-index táblázat
Nézze meg, hány kg választja el az ideális testsúlytól!

Katt a képre és eredeti méretben láthatod a táblázatot .








Vitamintáblázat

Vitamintáblázat


A-vitamin (retinol)

Az A-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.
Fő forrásai: máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack.

Zsírban oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 800 µg (szoptatás alatt 1300 µg)
Férfiak: 1000 µg

C-vitamin (aszkorbinsav)


A C-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam. Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint!
Fő forrásai: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)
Férfiak: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)

B1 (tiamin)

A B1-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: ideggyengeség, szívgyengeség, étvágytalanság formájában jelentkezhet.
Fő forrásai: máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, sertéshús, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 1,3 mg
Férfiak: 1,5 mg

B2 (riboflavin)


A B2-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: szájzugrepedést, bőrgyulladást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben.
Fő forrásai: tej, máj, tojás, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 1,5 mg
Férfiak: 1,8 mg

B3 Niacin (nikotinsav)


A B3-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: pellagra, napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, nyelv- és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés.
Fő forrásai: máj, sovány hús, szárnyas, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 15 mg
Férfiak: 19 mg

B5 Pantoténsav

A B5-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: rendkívül ritka, a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.
Fő forrásai: mindenféle hús és növényi táplálék, különösen a máj, hentesáru, tojássárgája, aszalt és keményhéjú gyümölcsök.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 4-7 mg
Férfiak: 4-7 mg

B6 (piridoxin)



A B6-VITAMIN mikroszkópikus képe





Hiánya: idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.
Fő forrásai: máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó, uborka, kisebb mértékben a tej, a tojás.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 2 mg
Férfiak: 2,2 mg

B9 Folsav (folát)



A B9-VITAMIN mikroszkópikus képe





Hiánya: a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.
Fő forrásai: leveles zöldségek (pl. paraj), máj.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 200 µg (terhesség alatt: 400 µg)
Férfiak: 200 µg

B12 (ciano-kobalamin)



A B12-VITAMIN mikroszkópikus képe





Hiánya: vészes vérszegénység, idegrendszeri zavarok formájában jelentkezik.
Fő forrásai: növények nem tartalmazzák, a szükségletet kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni, melyeknek csaknem mindegyikében megtalálható a B12.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 2 µg
Férfiak: 2 µg

Biotin
H-vitamin



A H-VITAMIN mikroszkópikus képe





Hiánya: hajhullást, bőrbetegségek kialakulását vonja maga után.
Fő forrásai: tojássárgája, máj, vese, dió, tej.

Vízben oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 10-200 µg
Férfiak: 10-200 µg

D-vitamin (kalciferolok)



A D-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: a csontok fejlődési zavarát okozhatja. Gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást idézhet elő.
Fő forrásai: hal, halmájolajok, máj, tojás. Fontos a napfény hatása a bőrre!

Zsírban oldódó vitaminNapi szükséglet
Ha a bőrt napfény éri, elegendő D-vitamin képződik; a kimozdulni képtelenek étrendje napi 10 µg-ot tartalmazzon

E (tokoferolok)



Az E-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Főbb forrásai: gabonamagvak csírái, növényi olajok.

Zsírban oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 12 mg
Férfiak: 12 mg

F-vitamin



Az F-VITAMIN mikroszkópikus képe
Hiánya: különböző bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) formájában jelentkezik.
Főbb forrásai: növényi (búzacsíra, napraforgó, szójabab) olajok, dió, mandula, avokádó.

Zsírban oldódó vitamin
K (fillokinon)



A K-VITAMIN mikroszkópikus képe




Hiánya: vérzékenységet okoz.
Fő forrásai: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek, máj.

Zsírban oldódó vitaminNapi szükséglet
Nők: 70 µg
Férfiak: 80 µg

Forrás : Vital.hu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...