2012. március 21., szerda

Csülkös töltött batyuk tormamártással

Csülkös töltött batyuk tormamártással

Elkészítési idő: 45 perc
Energiatartalom: 1 adag: 320 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

Csülkös töltött batyuk
- 1 tojás
- 5 dkg tökmag
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 csomag újhagyma
- 3 főtt tojás
- 30 dkg csülök
- 50 dkg leveles vajas tészta

Tormamártás
- citromlé
- só
- kristálycukor
- 10 dkg reszelt torma
- 5 dl tejszín
- 2 evőkanál finom liszt
- 10 dkg vaj

Csülkös töltött batyuk

A nyers csölköt egy nagyobb fazékba tesszük , annyi vízzel hogy ellepje , sóval , fokhagymával készre főzöm.
Ha fütölt csülökkel készítem az első vizet leöntöm róla , újra felöntöm vízzel és akkor teszem bele a fokhagymát.

A csülköt és a kemény tojásokat kis kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Mindezeket egy keverőtálba tesszük, s lazán, de alaposan összekeverjük a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a vajas tésztát, majd derelyevágóval körülbelül 8 × 8 cm-es négyszögekre vágjuk. Minden tésztakocka közepére teszünk egy-egy kupaccal a töltelékből, majd a tészta egymással szemközt lévő sarkait
összefogjuk, és batyut vagy papucsot hajtunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk tökmaggal(a tökmag kihagyható). Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tormamártás
A mártáshoz a vajat felhevítjük, és egy kicsit megfuttatjuk, felhabosítjuk rajta a lisztet. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg! Felengedjük a forró tejszínnel vagy tejjel, és kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a tormát, végül a mártást sóval, cukorral és pár csepp citromlével ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...