2012. március 18., vasárnap

Tőkehalszeletek kontinentális módon
"Halat, vadat, s mi jó falat..." És tényleg, a hal olyan finom, szemünk-szánk ingere. És mégis kevés halat eszünk. Pedig aki csak rántva és paprikás levesként ismeri (ami finom, félreértés ne essék), az még semmit sem tud a halételekről.....


Elkészítési idő: 90 perc
Tőkehalszeletek kontinentális módon

Hozzávalók 3-4 személyre:
40-50 dkg mélyhűtött tőkehal filé, 1 doboz (100 g) intenzív ízű olajos apróhal (sprotni, ajóka, szardella, stb., ki minek nevezi), 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, néhány szelet bacon, 1 citrom leve, só, bors, kb. 1-2 dkg vaj, 1 evőkanál dijon-i mustár, 15-20 szem capribogyó

Elkészítés:
A fagyasztóból kivett tőkehalat megöntözzük a citrom levével és úgy hagyjuk kiolvadni. Egy megfelelő méretű teflon tepsi (amiben a halszeletek úgy elférnek, hogy csak kissebb átfedések vannak) alját beborítjuk a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeleteket közvetlenül egymás mellé tesszük: a tepsi alját teljesen befedjék. Ezen egyenletesen elosztjuk a vékony karikákra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Erre rátesszük a (félig vagy teljesen) kilvadt halszeleteket. A halszeleteket is megszórjuk borssal.
Az apróhalat az olajával együtt egy megfelelő méretű tálba tesszük, villával teljesen apróra törjük, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott capribogyót, és az egészet teljesen homogénre keverjük. Ha túl sűrű vagy kevésnek tűnik, egy kevés vízzel hígíthatjuk, majd a masszát öntsük rá egyenletesen a halszeletekre.
Minden halszeletre jusson, és lehetőleg ne maradjon *szabad* felület, majd morzsoljuk rá a vajat. Fedjük le (pl. alufóliával), tegyük be a 180 fokos sütőbe, és süssük háromnegyed-egy órát, majd vegyük le a fedést róla, és ízlés szerint pirítsuk meg a tetjét 10-20 perc alatt.
Minőségi, karakteres, száraz fehérbor illik hozzá, pl. Áldozói zöldveltellini.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...