2012. június 6., szerda

Pitypangszirup


Gyermekláncfű - A közismert magyar neve: pongyola pitypang


A pongyola pitypangot, amely gyepterületeken nő, a pázsitokban kellemetlen gyomnak tekintik, pedig a beteg emberek számára felettébb ertékes gyógynövény. Áprilisban, májusban virágzik, mindenütt füves területen, réten és mezsgyén található. Sárga virágszőnyeget alkot, mely minden évben újra és újra óriási lelkesedést vált ki belőlünk. A túl nedves területeket elkerüli.

Két kiemelkedõ tulajdonságával tűnik ki a gyógynövények közül: segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában.

Virágzás elõtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyító hatású. Szokásommá vált, hony tavasszal rögtön salátának készítve tálalom vagy vacsorához burgonyával illetve félkeményre fõtt tojással körítve szolgálom fel.

Használ cukorbetegség ellen is. Cukorbetegek naponta fogyasszanak iegaíább tizet a virág szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserûnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endíviasaláta.

És most nézzük a pitypangszirup receptjét :


Két összemarék-pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük, és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel, jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyu lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik.

Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes.
(olyan mintha méz lenne)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...