2012. december 3., hétfő

Mézes szeletek - Mézeskalács szívek

Mézes szeletek  

Hozzávalók:
4 tojás, 22 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 késhegynyi szódabikarbóna, 6 szem törött szegfűszeg, 1 csapott teáskanál tört fahéj, 36 dkg liszt, 10 dkg mandula.

Elkészítése:
A 4 tojássárgáját a meglangyosított mézzel, porcukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel tálban 10 percen át jól felverjük. Hozzáadjuk a hosszúkásra vágott pirított mandulát, két részben belekeverjük a lisztet, majd a 4 tojás kemény habját. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe öntve mérsékelt tűzön sütjük. Ha kihűl, tetszés szerinti szeletekre vágjuk.

Mézeskalács szívek

Hozzávalók:
730 dkg Graham-liszt, egy teáskanálnyi sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 5 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamómi mag, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 15 dkg méz, egy tojás, egy tojássárgája, 10 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Elkészítése:
Keverjük a liszthez a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Utána dolgozzuk bele a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd pihentessük az összegyúrt tésztát egy éjszakán át.

Másnap nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, és szaggassunk ki belőle 5 cm-es formával kis szíveket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig kell sütni. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...