2014. január 8., szerda

Szalagos fánk



Szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, átszitálva
4 - 5 evőkanál olvasztott vaj,
1 tojás
30 g élesztő
2 dl langyos tej,
2 ek cukor, csipet só.


A langyos tejben futassuk fel az élesztőt. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és elektromos mixerrel jól dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat teáskanalanként adagolva folyamatos keverés közben adjuk hozzá, majd kézzel jól gyúrjuk át. Formáljunk egy cipó formát, és tegyük meleg helyre kelni ( pl. fűtőtest közelébe) fél – egy órára . A megkelt tésztát tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára és sodorjuk kb. 1,5 cm vastag téglalapra.A tésztát hajtsuk félbe, és még egyszer finoman nyújtsuk meg.

A tésztából nagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral szúrjuk ki a fánkokat, fedjük le egy tiszta konyharuhával és kb. fél óra alatt kelesszük másfélszeres nagyságúra. Forró, bő olajban süssük. Ügyeljünk arra, hogy a felső oldala kerüljön először az olajba, és a sütési idő feléig fedő alatt süssük. Ha elkészül, szedjük szalvétára, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. Magában, porcukorral meghintve is nagyon finom, de kiválóan illik hozzá a baracklekvár, vagy a csokiöntet is.

Tippek, fortélyok

- Ügyeljünk arra, hogy a helység, ahol a fánk készül, egyenletesen meleg legyen és hozzávalók is szobahőmérsékletűek legyenek

- Az olvasztott vajat, amit a tésztához adunk nem szabad felforralni és melegen a tésztához keverni

- A lisztet mindig szitáljuk át - könnyebb lesz a tészta, ha a tojássárgáját egyesével adjuk a liszthez ,és fokozza a hatást, ha a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan a tésztába forgatjuk.

- a megkelt fánktésztát ne úgy nyújtsuk, mint a gyúrt tésztát

– éppen csak simítsuk rajta végig a nyújtófát

- az olaj legyen mindig bőséges és forró

– egy kisebb tésztadarabbal érdemes próbát végezni

- a fánk olajba helyezésénél ügyeljünk arra, a megkelt tészta felső része kerüljön először alulra, így a sütés ideje alatt a másik fele is meg tud kelni

- a szalagos fánk titka, hogy az egyik felét először fedő alatt süssük, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül folytassuk a sütést

- a fánkok sütés közben megnőnek, így ne rakjuk teljesen tele a serpenyőt, számoljunk a fánkok növekedésével

- ha kívül megpirul és belül nyers a fánk, akkor túl forró az olaj– ilyenkor megnőni sem fog, és szalagos sem lesz

- ha a fánk nagyon gyorsan megnő, akkor belseje üreges lesz és összeesik – ilyenkor hamarabb vegyük le a fedőt.

Elkerülhető az üregesedés, ha a tésztát kétszer – háromszor kelesztjük.

- a kész fánkokat ne rakjuk egymásra, mert a gőztől befüllednek és megereszkednek

- csak tálalás előtt, langyosan szórjuk meg porcukorral, mert különben a cukor elolvad és a fánk elázik

- a fánkot nem szabad hűtőben tárolni, fóliával letakarva, hűvös helyre tegyük

- A másnapos fánk tetejét kenjük meg egy kevés vízzel, és pár percre tegyük a sütőben, ismét friss fánkot kapunk





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...