2017. április 13., csütörtök

Almás béles

Almás béles - / Almás pite /
Ez a recept egy nagyon régi szakácskönyvemből való .

Hozzávalók 

30 dkg.liszt
15 dkg. vaj vagy 12 dkg zsír 
2 kanál cukor
1 egész tojás
1 kanál tejföl
csipetnyi só 
dió vagy morzsa
...................
1 kg alma , fahéj
10 dkg.cukor


Az anyagokat gyorsan összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük , s egy marék dióval vagy finom morzsával meghintjük , rákenjük az almatölteléket, majd  
ráhelyezzük a másik lapot és tetejét tejjel vagy tojással  megkenjük és megsütjük .Sütés után deszkára borítjuk , kockára vágjuk , cukorral meghintjük .
Melegen tálaljuk.

Töltelék :
Az almát magházától megtisztítjuk , legyaluljuk (reszeljük) .10 dkg cukorral addig pároljuk , míg a levét elfőtte .Fahéjjal ízesítjük , hidegen kenjük a tésztára .

Az így készült tésztát használhatjuk cseresznyés , meggyes bélesnek is .

Ez a recept már egy kicsit modernebb , egy 1998-as kiadású szakácskönyvből való . 

Almás lepény  

Hozzávalók : 
30 dkg. liszt
20 dkg margarin,
10 dkg porcukor
2 tojássárga,
reszelt citromhéj,
1 cs. vaníliás cukor,
1 kg alma,
10 dkg darált dió,
5 dkg finom morzsa ,
20 dkg cukor,
őrölt fahéj , reszelt citromhéj, 1 db. tojás

Elkészítés :

Az almát meghámozzuk , magházát kivesszük és cikkekre vágjuk . Addig pároljuk , míg leve elpárolog , majd hozzáadjuk a diót , a citromhéjat , a cukrot és a fahéjat . Kihűtjük .

Az ismert módon , omlós tésztát készítünk , melyet hűtőszekrényben pihentetünk . 
A pihentetett tésztát két részre osztjuk és tepsi méretűre nyújtjuk .
Az egyik lapot tepsibe rakjuk és közepes hőmérsékletű sütőben egészen világosra sütjük . 
Hagyjuk kihűlni , majd megszórjuk zsemlemorzsával , ráterítjük az alma tölteléket és ráhelyezzük a másik lapot . 
Tetejét megkenjük egy felvert tojással és a tésztát villával megszurkáljuk .
Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük .
Amikor a tészta kihűlt , kockákra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Omlós tészták vagy linzerek 

Alapanyaguk a liszt , vaj , cukor .
Általában hidegen és gyorsan gyúrjuk össze , hogy a vaj megtartsa keménységét . Ezért lehetőség szerint késsel dolgozzuk el , csak a legszükségesebb mozdulatokat , a formálást végezzük el kézzel .
A lisztet   mindig előbb a vajjal vagy zsírral dolgozzuk el , azután adjuk hozzá a porcukrot 
és a többi anyagot . 
Összeállítás után hideg helyen pihentetjük .

Általánosan  ismert összetétel : 
10 dkg. cukor , 
20 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt 
1 egész tojás 
Ezen kívül egyes tésztáknál még más anyagok is jöhetnek a tésztához .

Az olcsóbb linzereknél a vajat zsírral tejjel , aludttejjel pótoljuk , ezért az ilyen tésztákhoz lazító anyagnak sütőport használunk , melyet mindig a liszttel keverünk össze . 
A vaj helyett 80 %zsírt vehetünk , így 20 dkg vajat 16 dkg zsírral helyettesíthetünk . 
Vaj helyett minden linzerhez hasonló arányban margarint is használhatunk , ami a süteményt lényegesen olcsóbbá teszi .
         Egyes linzereknél lazító anyagként élesztőt használunk . Ezeket természetesen előírás szerint keleszteni is kell .
Az élesztős linzerek átmenetet alkotnak a kelt tészták és az omlós tészták között .

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...