2017. április 6., csütörtök

Habkönnyű burgonyás pogácsa



Hozzávalók 40 darabra

 A tésztához

 600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só

 A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

 Elkészítés

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.

 Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

 Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.

 A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.

 A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!

 Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.


Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat!
Másnap még finomabb!!!! :)

Varga Gábor receptje


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...