2017. augusztus 23., szerda

CSŐBEN SÜLT KARFIOL



CSŐBEN SÜLT KARFIOL

Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol
1 bő fakanálnyi vaj
2 evőkanál finomliszt
1,5 dl tej

frissen őrölt bors
1 kávéskanál szerecsendió

Elkészítés:
 Megfőzöm a karfiolt. Miután lecsöpögtettem a fejet, rózsákra szedem, tepsibe fektetem. Sóval picit meghintem. Besamelt készítek: vajat olvasztok, ebben halványan megpirítom a lisztet, tejjel felöntöm, amit habverővel simára keverek. A kész besamelt sózom, borsozom, egy kis szerecsendióval fűszerezem, majd a karfiolra öntöm. A tetejét reszelt sajttal meghintem, és a sütőbe tolom addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

A gratinírozott karfiol változatosan elkészíthető étel. Lehet bele tenni egy kevés sonkát, vagy maradék pörköltöt is tehetünk a karfiolhoz, de ha ennyire nem szeretnénk elrugaszkodni az eredeti elképzelésektől, akkor is jó játékteret nyújt a fűszerezés, illetve hogy milyen sajttal gazdagítsuk. Egészen más összhatást kapunk, ha mozzarellát sütünk rá, de kerülhet hozzá cheddar, és a füstölt parenyica vagy scamorza is igen jó.

 A csőben sütés (más néven gratinírozás) a sütőben (vagy grillsütőben) sütést jelent, melynek során az étel felső rétegét szép barnára pirítjuk. Ajánlatos a gratinírozást közvetlenül a tálalás előtt végezni, nehogy az étel kiszáradjon. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...