2012. március 20., kedd

Articsókás rizottó

Articsókás rizottó


Hozzávalók 2 főre



2 friss articsóka
1/2 citrom
2 fokhagyma
1,5 l húslé
1 hagyma
1-2 kk szárított majoranna
180 g rizs
só, bors
1/2 pohár fehérbor
1 ek vaj
reszelt parmezán
olívaolaj

Elkészítés

Egy nagyobb tálba vizet eresztünk, belefacsarjuk a citrom levét.
Az articsókát megpucoljuk, levágjuk a tetejét, leszedjük a kemény leveleit, majd levágjuk a szárát. Kettévágjuk, kiszedjük a bajszot kiskanál segítségével, majd vékony cikkekre vágjuk, a száráról is lehámozzuk a héjat, majd ezt kis karikákra metéljük és azonnal a citromos vízbe dobjuk őket.
A hagymát megpucoljuk, megmossuk, nagyon apróra metéljük. A fokhagymát is megpucoljuk.

Egy nagyobb serpenyőben 5-6 ek olívaolajat felhevítünk, fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a metélt hagymánk felét és picit pirítjuk.
Hozzáadjuk a leszűrt articsókát, sózzuk, pár percig kevergetve pirítjuk, madj felöntjük a fehérborral, nagy lángon hagyjuk elpárologni a bort, majd felöntjük fél merőkanálnyi forró húslével, majd fedő alatt hagyjuk párolódni kb. 8-10 percig (ellenőrizve, hogy ne égjen le, ha túl száraz, akkor kevéske levest öntünk rá), ha kész megszórjuk a majorannával, pici borssal.

Egy nagyobb lábasban felforrósítunk 6-8 ek olívaolajat, majd megpirítjuk benne a maradék hagymát, ráöntjük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk az articsókát a levével együtt, majd óvatosan sózzuk, felöntjük kevéske forró húslével, keverjük, majd ha a lé elfőtt, utánaöntjük mindig apránként, majd így eljárva készre főzzük a rizottót (kb. 18-20 perc).
Ha már puha a rizs, akkor lekapcsoljuk a lángot, beledobjuk a vajat, keverjük, míg el nem olvad, megszórjuk a reszelt parmezánnal, ha kell még utánaborsozunk.
Melegen tálaljuk.

Recept innen >>

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...