2012. március 17., szombat

Blansírozott zöldségek

Előkészítési idő: 00:15 Főzési idő: 00:30 Adag: 4 adag
Fogyókúrázóknak, vitaminkedvelőknek, újra vágyóknak,

Blansírozott zöldségek

Hozzávalók :

Zöldségek ízlés és idény szerint, most épp: 3 nyári retek 8 apró sárgarépa 1 tálca újhagyma 15 dkg ceruzabab 15 parajlevél só víz jég

Előkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk, tetszés szerinti méretűre aprítjuk. (Minél finomabbra vágjuk, annál rövidebb idő alatt - és egyenletesebben - puhulnak meg. Én személy szerint a ceruzabab méretét tartom optimálisnak, de ettől nyugodtan el lehet térni, például, mert esztétikusabb egy felismerhető formájú zöldség.)
Felteszünk egy lábasban/fazékban nagyjából másfél-két liter vizet 3 evőkanál sóval forrni (ez eléggé sós lesz, nagyjából olyan, mint a tengervíz, de nem kell tőle megijedni).
Egy másik edényben tartsunk kéznél minimum 3 liter hideg vizet, mehet bele jégkocka is bőséggel, bátran.

Főzés:

Ha forr a víz, el lehet kezdeni egyesével hozzáadni a zöldségeket. Egyszerre csak egyféle zöldség legyen benne, mert mindnek más a főzési ideje, és nem szerencsés egyiket sem túlfőzni. Folyamatosan ellenőrizzük az állagot (egyéni ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti például roppanósan), ha megfelelő, azonnal szedjük át valamilyen eszközzel (szűrő, szita) a hideg vízbe.
Ha lehűlt, szedjük ki egy száraz edénybe, vagy csepegtessük le szűrőn, közben mehet a forró vízbe a következő adag zöldség, és így tovább.

- Érdemes színsorrendet felállítani és tartani, hogy pl a retek ne legyen se narancssárga, se zöld. -
Célszerű a nagyobb, keményebb (hosszabb főzési idejű) zöldségekkel kezdeni, és fokozatosan haladni a gyorsabbak felé.
- Jelen példánál maradva tehát az optimális sorrend retek-újhagyma-répa-ceruzabab-paraj volt (a leveleket kb 3-5 másodpercre elég a forró vízbe tenni).

Kiváló köret például tengeri halakhoz, de fehér húsokhoz is bátran merem ajánlani. Nem muszáj itt megállni vele, bátran lehet tovább feldolgozni is, vagy mártással gazdagítani. Jó étvágyat kívánok!

Egyéb javaslatok

A blansírozás ijesztően bonyolult, modern szó lehet sokak számára, de voltaképpen pofonegyszerű konyhai műveletet takar. Nem jelent mást, mint forró vízben rövid ideig történő (elő)főzést, amelyet minden esetben (szó szerint) jéghideg vízben történő "sokkolás" követ. Ennek lényege, hogy a sokkolásos lehűtéssel a főzést pillanatszerűen megszakítjuk. Ezzel elkerüljük a zöldség maradék hője általi túlfőzést, illetve a kifakulást. A blansírozott zöldségek színe csodálatosan élénk marad, mégis megpuhulnak. A blansírozott zöldségeket aztán igény szerint tovább feldolgozhatjuk, például vajjal piríthatjuk, vagy panírozhatjuk és süthetjük. A fagyasztóba kerülő zöldségeket is célszerű először blansírozni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...