2012. március 17., szombat

Párolt lilakáposzta, ahogy mi szeretjük

Előkészítési idő: 00:15 Főzési idő: 00:15 Adag: 8 adag
Párolt lilakáposzta, ahogy mi szeretjük

Hozzávalók
1 fej lilakáposzta 1 fej hagyma 1-2 alma (én a fanyarabb fajtákat szeretem) 3-4 ek zsiradék (olaj, vaj, vagy zsír) 3-4 ek (barna)cukor 3-4 ek házi baracklekvár csipet só bors
Előkészítés:
A lilakáposztát megtisztítjuk, és durvára lereszeljük, vagy felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az almát megmossuk, lereszeljük (én a héját is rajtahagyom).

Főzés:
A káposztát kuktában 2 dl víz fölött 6 perc alatt félpuhára pároljuk. Ennek az az értelme, hogy a káposzta így sokkal élénkebb színű marad, és hamarabb is puhul. Ha nincs kuktánk, akkor természetesen megpárolhatjuk a káposztát lábasban is. A zsiradékon a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk az előkészített káposztát, az almát, a cukrot, a minimális sót és borsot, végül a baracklekvárt. Sűrűn keverve közepes lángon pár perc alatt készre pároljuk, ha szükséges (mert lekapna) öntsünk alá 1dl vizet. Jó étvágyat kívánok!

Egyéb javaslatok

Ez az elkészítési mód nem annyira szokványos, mint a köménymagos változat, de nekünk sokkal inkább ízlik. Nagyon sok húsféléhez párosítható, a szárnyasoktól (libasült!) a halakon át, a disznótorosig mindenhez ajánlom, de én akár magában is szívesen fogyasztom esténként vacsorára. Hűtőben, zárt edényben minimum 1 hétig eláll, de akár le is fagyasztható a maradék.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...