2012. március 17., szombat

Diéta betegségekben / Diétás ételreceptek - Divatos fogyókúrák

A "dietetika" (görög eredetű) szó jelentése a mainál szélesebb értelemben véve magában foglalta a helyes táplálkozás, alvás, mozgás és a nemi élet művészetét is. Célja az egészség megőrzése volt, a medicina (orvostudomány) egyik legnemesebb ágának számított. Napjainkban már inkább csak a diéta szó közismert, amely szabályozott életmódot, táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A köztudatban és a médiában sajnos leginkább a fogyókúra szinonimájaként szerepel.


A dietetika lényegében alkalmazott táplálkozástudomány, amely a betegségek hatását vizsgálja az anyagcsere folyamatokra, és fordítva. Érdekesség, hogy már Hippokratész is foglalkozott "táplálkozástudománnyal" az ókorban. Ő a diéta lényegét abban látta, hogy meg kell ismerni minden egyes étel és ital, illetve szer hatását a szervezetre. Később a középkorban az arab orvosok részletesen is foglalkoztak a dietetikával. Tapasztalataikat összefoglalták, és részletes útmutatást adtak az egészséges táplálkozásról, az ételek elkészítéséről.

Hazánkban a diétás kezelés bevezetése Soós Aladár professzor nevéhez fűződik, aki bevezette a személyre szabott betegellátást és megalapozta a "diétás" szakemberek képzését.

A diéta funkcióját tekintve két fő részre osztható:

Az első, az egészségesek számára adható megelőző tanácsadás,felvilágosítás, ismeretterjesztés, összefoglaló szóval prevenció. Itt fontos szerepet kap a betegségek kialakulásának megelőzése, a kockázati tényezők kiküszöbölése, az egészséges táplálkozás elméletének és gyakorlati megvalósításának ismertetése, az egészség megóvása, a tudatos fogyasztói szemlélet kialakítása.

A diéta másik fő területe a már kialakult betegség negatív hatásainak csökkentése, megszüntetése a megfelelő táplálkozással, illetve a megfelelő étkezési szokások beépítésével a beteg életrendjébe. Ennek az ágazatnak nagy jelentősége van például a diabetes (cukorbetegség), bélbetegségek (Chron, Colitis Ulcerosa), szív- és érrendszeri megbetegedés, vesebetegségek, ödéma, stb. karbantartásánál vagy gyógyításánál.

A diéta fontos része a megfelelő étrend kialakítása és az ételek helyes elkészítésének elsajátítása. A recepteknél azonban sokkal lényegesebb, hogy megértsük étrendünk hatását szervezetünkre, és hogy tudatosan tudjuk mindennapi táplálkozásunkat alakítani.


A cukorbeteg étrend követi az egészséges táplálkozás irányelveit: eszerint naponta öt-hatszori kis étkezés javasolt, de sem cukrot, sem mézet nem fogyaszthat a beteg! A szénhidrát napi mennyiségét a dietetikusnak kell egyénre szabni!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...