2012. március 16., péntek

Erdélyi juhtúrós puliszka

Erdélyi juhtúrós puliszka

Összetevők
1 liter víz 13 evőkanál kukoricadara 2-3 evőkanál kukoricaolaj 25 dkg juhtúró 3 dl tejföl 3 dkg vaj 1 kávéskanál só

Elkészítés

Egy megfelelő méretű fazékban felforraljuk a vizet a sóval és a kukoricaolajjal. A túrót villával áttörjük, a vajat megolvasztjuk.
Mikor a víz felfőtt, lassanként hozzáadjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze.
Miután belekerült az egész dara és simára kevertük, lefedve, kis lángon 15-20 percig forraljuk.
Egy tűzálló edényt 2 evőkanál olvasztott vajjal kikenünk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, meglocsoljuk 1 evőkanál olvasztott vajjal, és a kanál hátával szépen elsimítjuk. Rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét. Befedjük a megmaradt puliszkával, olvasztott vajjal kissé megöntözzük, elegyengetjük, rátesszük a megmaradt túrót és tejfölt.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. Kínálhatjuk savanyú káposztával, céklasalátával vagy cukros salátával.

Egyéb javaslatok:

Mikor főzzük, a puliszkának nem szabad keménynek lennie. Legyen könnyen kavarható, és mikor már megfőtt, akkor is maradjon lágy, mert úgy lesz igazán finom. Állaga nem tévesztendő össze a csirkepaprikás, gombapaprikás avagy a hagymaszósz mellé feltálalt kemény, szeletelhető puliszka állagával. Miután beletettük a fazékba a darát és úgy érezzük a habverővel, hogy túl kemény, tölthetünk bele még egy kis vizet.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...