2012. március 19., hétfő

Halászlé vegyes halból bográcsban


Halászlé vegyes halból bográcsban

Hozzávalók 4 személyre:

1,5-1,8 kg ponty 2-3 tenyérnyi kárász 5-6 törpeharcsa 2 fej tojásnyi vöröshagyma 3 púpozott evõkanál finom (házi) õrölt paprika (jó minõsége talán még a halnál is fontosabb) 2-3 gerezd fokhagyma só, bors, vegeta 2 dl száraz vörösbor diónyi pirosarany, gulyáskrém

Elkészítése:

A vöröshagymát célszerû zöldégvágóval pépesre turmixolni, vagy egészen apróra összevágni. Elõször a kárászt és a törpeharcsákat tesszük fel, hagymát, fokhagymát, sót, pirosaranyat teszünk bele, és felöntjük kb. 2,2-2,5 l hideg vízzel. Forráskor beletesszük az õrölt paprikát, és közepes tűzön 25-30 percig forraljuk. Kóstolgatással beállítjuk a sósságát. A bográcsot a tűzrõl levéve, kiszedjük lyukacsos kanállal a halhúst. Célszerû hosszúkás halastálra kirakni a halakat és már lehet is csemegézni a finom halhúst. A 2,5-3 cm-es szeletekre vágott pontyot, fejet, farkat a hallébe tesszük, majd további 30 percig közepes tűzön forraljuk. Kb. 15 perc után beleöntjük a 2 dl vörösbort, vegetával ízesítjük, és beállítjuk a sósságát. (Inkább érezzük egy kicsit sósabbnak, mert ha halászlé-tésztával tálaljuk, akkor az egy kicsit elvesz a sósságából.)

Megjegyzés:
Ha elõre kifõzzük a halászlé-tésztát, akkor kb. 1 l hideg vizet öntsünk a halra, majd egészítsük ki a tésztalével.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...