2012. március 19., hétfő

Pusztapörkölt bográcsban



Bográcsban készült ételek bográcsgulyás, bogrács receptek

Néhány jó tanács:

Ha új, fényes bográcsot vásárolunk, elõször a rozsdagátló mázat távolítsuk el. Minden edény rozsdásodás elleni védõ mázzal kerül forgalomba. A bevonatot szabadban rakott tûzön égessük le. Elõtte kívül-belül zsírral, vagy étolajjal kenjük be. A tûzre csak akkor helyezzük rá, ha az nagy lánggal ég. * A leégetés után a bográcsot finom kõporral vagy homokkal súroljuk át, míg fényes nem lesz. Ezután mosószeres vízben alaposan mosogassuk el, és tiszta vízzel öblítsük. * A bogrács alatt a tûz helyét úgy alakítsuk ki, hogy a lángot a széltõl óvjuk, és a tûz melegítõ hatása a legked-vezõbben érvényesüljön. A bográcsban fõvõ ételhez lobogó tûz szükséges. * Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot állítsuk megfelelõ magasságra, gyakran forgassuk, és szabályozzuk a tûz lángját. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a fõzés, s annál jobban ég a tûz is. * Használat után a letisztított bográcsot minden esetben kenjük be olajjal vagy zsírral, hogy megóvjuk a rozs-dásodástól.



Pusztapörkölt bográcsban

Hozzávalók:

500 g sertéslapocka, 50 g vöröshagyma, 50 g zsiradék, 1 gerezd fokhagyma, 25 g pirospaprika, só, törött bors, majoránna, 500 g burgonya, 2 dl fehér bor, 150 g paradicsom, 150 g zöldpaprika.

Elkészítés módja:

A hozzávalók közt itt elsőnek a magyar pásztorok hagyományos - ma is kapható és használatos - főzőalkalmatosságát, a bográcsot kell említenünk. A szabadtűz fölé akasztható, félgömb alakú vasedényben kell a pusztapörköltet készíteni - főként azért, mert a szabadtűz utánozhatatlanul finom ízt ad a benne fövő ételnek! A húst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A bográcsban zsírt olvasztunk, az apró kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a pirospaprikát, a húst, a fokhagymát és a többi fűszert, majd kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, amíg a hús puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, ráöntjük a bort, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, és készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...