2012. március 19., hétfő

Kalóriatáblázat : Élelmiszerek energia- és tápanyagértékei


A gyümölcsök rendkívül fontos szerepet töltenek be táplálkozásunkban.
Magas vitamin-, és rosttartalmuk miatt az egészséges étkezés tudatos alakításában is döntő fontosságúak. Nem csak fogyókúra, diéta esetén, hanem testsúlyunk szinten tartásában is nagy segítségünkre vannak a gyümölcsök.

Tovább a kalóriatáblázathoz >>


A zöldségek nem csak nyersen, hanem párolva, főzve, sütve is fogyaszthatók, illetve önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt is, tehát nagyon változatos elkészítési módot kínálnak. A zöldségfélék biológiailag értékes tápanyagokat tartalmaznak az emberi szervezet számára, viszonylag alacsony energiafelvétel mellett. Fogyasztási idejük különböző tartósítási módszerekkel – hűtés, konzerválás, szárítás – meghosszabbítható.

Tovább a kalóriatáblázathoz >>


A tej nagy arányban tartalmaz a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és fehérjéket. Főleg csontozatunk számára fontos kalciumtartalma miatt fogyasztjuk. Manapság már nagyon sok féle tej kapható, többek között a szarvasmarha, juh, kecske, lókanca teje, de léteznek növényi eredetű tejek is, mint a szójatej vagy kókusztej.

                                         Tovább a kalóriatáblázathoz >>


A hús magas fehérjetartalma miatt könnyen emészthető és kiemelkedő helyet foglal el az emberi táplálkozásban. A húsok összetétele függ az állatfajoktól. Bár a legtöbb húson található kisebb-nagyobb mennyiségben zsír is, a hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja. Gasztronómiai hagyomány szerint csak a madarak és az az emlősök izomszövetét nevezik „húsnak”…


                                                       Tovább a kalóriatáblázathoz >>

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...