2012. március 18., vasárnap

Rakott burgonya sajtmártással



Előkészítési idő: 00:30 Főzési idő: 01:00 Adag: 4 adag
A hagyományosnál szaftosabb, előre elkészíthető!

Rakott burgonya sajtmártással

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya 5 db tojás 1 db tojás sárgája k.b. 20-25 cm száraz parasztkolbász 5 dkg margarin 2 evőkanál liszt 2,5 dl tej k.b. 3 dl tejföl 10 dkg reszelt trappista sajt só ételízesítő

Elkészítés

A burgonyát sózott, forró vízben, héjában megfőzöm (k.b. 20 perc). 5 db tojást keményre főzök (forrástól számítva 10 perc), hideg vízbe teszem. A kolbászról lehúzom a bőrét, és karikára szeletelem.

Felhevítem a margarint, habverővel elkeverek benne 2 púpos evőkanál lisztet, picit pirítom, majd felöntöm a tejjel. Ízesítem sóval, 1 evőkanál ételízesítővel. Mézszerűre beforralom, állandó keverés mellett.
Tűzről lehúzom, beleteszem a tejfölt, egy tojás sárgáját, és a reszelt sajtot. Elkeverem, kész az öntet.

Kivajazok egy sütőtálat, a burgonyát meghámozom, nem túl vékonyan szeletelem.
Elkezdem a rétegezést:
Egy sor burgonya szelet, 1 sor főtt tojás karika, 1 sor parasztkolbász szeletke. Közben burgonyát és a tojáskarikákat enyhén megszórom ételízesítővel. A mártás 1/3-ával meglocsolom.
Második sor ugyanaz, végül a legtetejére burgonya karikák kerüljenek csak, és a maradék öntet!
Előmelegített sütőben, 200 fokon, alsó-felső állásnál 50 perc alatt, szép rózsásra sütöm. Ha idő előtt pirulna a teteje, takarjuk le egy alufóliával.

Friss salátával, tejföllel tálalom. Ha nincs saláta, az se baj. Imádni fogja mindenki. Egyéb javaslatok , előre elkészíthető, akár előző nap, csak a sütést kell időzíteni.
A sima, hagyományos rakott krumplinál sokkal finomabb, szaftos, a krumpli is átveszi a kolbász és öntet ízét, nem egy száraz, ízetlen ételt kapunk. A trappista sajt helyett használhatunk füstölt sajtot is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...