2012. május 22., kedd

Lúdlábtorta - Foszlós kalács

Lúdlábtorta

Hozzávalók a tésztához:


3 tojás
3evőkanál cukor


1 evőkanál kakaó
3 evőkanál finomliszt

A töltelékhez:
40dkg meggybefőtt

A krémhez:
3dl tej
4dkg főzhető csokoládé ízű pudingpor
3 evőkanál cukor
20dkg vaj
10dkg étcsokoládé

A bevonáshoz:
20dkg étcsokoládé

Elkészítés :

A tojások sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük, közben a kakaós lisztet apránként hozzáöntjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, s egy 24 cm átmérőjű tortaforma segítségével kört rajzolunk a papírra. A masszát rákenjük, s közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük /18-20 perc a sütés ideje /. A papírt még melegen levesszük, s a tortaformát ráhelyezve kijavítjuk a formát. Sült oldalával felfelé fordítva a formába helyezzük.

A meggybefőttet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A pudingot az utasításnak megfelelően megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, s a csokoládépudingot apránként hozzákeverjük. A fölolvasztott csokoládét a krémbe csorgatjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. A meggyet körben rárakjuk, s a megmaradt krémet rákenjük.

Hűtőszekrényben legalább 2 órát hűtjük. Ezután a tetejét és az oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt, fél meggyszemekkel díszítjük.

Foszlós kalács

Hozzávalók 12 szelethez:


3.5- 4dl tej
1 kockacukor
3dkg élesztő
50dkg sima liszt
10dkg vaj
5dkg cukor
2+1 tojás sárgája

5dkgmazsola

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen megkelesztjük. A lisztbe beleöntjük a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk s kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót, a cukrot, és 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd kétszerre, háromszorra hozzáadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. A tetejét megszórjuk liszttel és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszerese, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és beledolgozzuk a mazsolát /előzőleg langyos vízben áztatjuk /. Háromfelé osztjuk, majd hengerré formáljuk, és a részeket összefonjuk. Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük, míg el nem éri a forma tetejét. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40- 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...