2012. május 22., kedd

Pünkösdi Bárányételek

Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése:


Sült bárányborda zöldfűszeres, borókás kávékéregben



Bárányborda zöldfűszeres, borókás kávékéregben sütve
4 főre
1 kg hosszú csontú bárányborda ("french racks")
3 dkg egész kávébabszem (frissen őrölve)
3 db csillagánizs (frissen őrölve)
0. 2 dkg egész szegfűszeg (frissen őrölve)
0. 2 dkg egész szegfűbors (frissen őrölve)
0, 2 dkg egész boróka bogyó (frissen őrölve)
8 dkg nádcukor (esetleg barnacukor)
0, 05 dkg egész bors (frissen őrölve)
0, 05 dkg chilipaprika
0. 02 dkg őrölt fahéj
2 dkg friss rozmaring finomra vágva
1 dkg friss kakukkfű finomra vágva
1 csomag friss petrezselyem finomra vágva
3 dkg tengeri só, durvára őrölt
1 dl olívaolaj
A húst szépen megtisztítjuk (ezüstös hártyáját eltávolítjuk), a borda csontokat letisztítjuk, bedörzsöljük a fenti fűszerekből, és az olíva olaj feléből készített keverékkel. Szorosan folpack-ba csomagoljuk, majd egy éjszakára (minimum 2-3 órára) hűtőben állni hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és készítjük a köretet. Serpenyőben forró olajon körbepirítjuk a húst, majd a sütőbe tesszük. 15 percig sütjük, majd felszeletelés előtt letakarva 8-10 percig pihentetjük.

Köretjavaslatunk: bacon kockákon pirított póréhagyma, vajon párolt bébi karotta és fokhagymás sült kocka burgonya



Töltött bárányszegy



Elkészítés:
Az előkészített szegyet felszúrjuk, megtöltjük az elkészített töltelékkel.

A töltelék elkészítése:
2 dl tejbe áztatott zsemléhez / melyet jól kinyomkodunk / 5 dkg vajon párolt petrezselymet, pár szem apróra vágott kapribogyót, 3 tojást, 1 tojás sárgáját adunk.

A megtöltött szegyet hústűvel összefogjuk. Kevés zsírt és vizet alátéve, a sütőben folytonos locsolás mellett pirosra sütjük. Félkész állapotban tejfölt adhatunk hozzá, hogy a levét szaporítsuk.
forrás: Bonusparty.hu


Roston sült báránykaraj


Hozzávalók:
8 szelet 2-2,5 cm vastag báránykaraj
2 evőkanál mustármag 12 szem fekete bors
5-6 gerezd fokhagyma

2-3 ág friss rozmaring
olaj a sütéshez
a fokhagymás burgonyapüréhez:
4 nagyobb burgonya
4-6 gerezd fokhagyma
fél evőkanál só
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A karajszeletekről a zsíros, faggyús részeket éles késsel levágjuk és eldobjuk. A húst ecetes vízbe mártott konyharuhával megtörölgetjük, majd papírszalvétára fektetve leitatjuk róla a nedvességet. A mustármagot és a borsot finomra őröljük, a fokhagymát áttörjük, s mindezeket összekeverjük. Az így elkészített fűszerkeveréket alaposan a húsba dörzsöljük, megsózzuk és a fölaprított rozmaringgal megszórjuk. Egy serpenyőt olajjal kikenünk, megforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalán 3-3 percig sütjük.

A fokhagymás burgonyapüréhez a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, vizet öntünk rá, és a megtisztított, apróra vágott fokhagymát beletesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lé egy részével és az olajjal burgonyapüréhez hasonló állagúra keverjük.


Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel

Hozzávalók:
40 dkg báránycomb
őrölt bors, mustár, olaj
15 dkg húsos császárszalonna
2 közepes vöröshagyma
2 paprika
3-4 paradicsom
8 apró gombafej
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Enyhén megborsozzuk, mustárral leheletvékonyan megkenjük, tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben, 3-4 napon át pácoljuk. A szalonnát a húshoz hasonló méretűre - de nem olyan vastag - szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (pórét karikára) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kivágjuk, az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk. Az érlelt húst kissé lecsöpögtetjük, présen átnyomott fokhagymával bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a hús pácolásához használt olajjal kissé meglocsoljuk. Erősen izzó parázs fölött (nem lángon!) a húst szép arany barnára sütjük. A nyársat elektromos vagy faszenes grillen illetve a rántott húshoz hasonlóan bő olajban, de forró sütőben is megsüthetjük. Salátalevéllel díszítve, párolt zöldborsóval és sárgarépával tálaljuk. Nyárstartónak egyik oldalán V alakban bevágott, olajban megpirított kenyérszeleteket használhatunk.




Sült báránygerinc

Hozzávalók:
1.5 kg báránygerinc
6 dkg zsír

liszt
egy kiskanál paradicsompüré
10 dkg szalonna


Elkészítés:

Az előkészített báránygerincet besózzuk, megborsozzuk és szalonnával megtűzdeljük. Tepsibe téve, forró zsírral leöntjük, és a sütőbe téve 30-40 percig sütjük, miközben gyakran meglocsoljuk a levével. Paradicsompürével, zsírjával, kevés liszttel pecsenyelevet készítünk
Hasábburgonyával, párolt szilvával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...