2013. július 9., kedd

A " szív gyógynövénye " a Galagonya

A Galagonya

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Legelők, erdőszélek, cserjések, tövises cserjéje illetve fája, de nevelhető a házi kertben is.

A legfontosabb fajok közé a kétbibéjű galagonya (Crataegus laevigata L) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) tartozik.

Hogyan gyűjtsük?

A növény - Crataegi summitas - virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra.

A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedik.


Mi van benne?

A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket.
Mire jó?

A galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.
Weöres Sándor: Galagonya

Őszi éjjel
Izzik a galagonya,
Izzik a galagonya
Ruhája.
Zúg a tüske,
Szél szalad ide-oda,
Reszket a galagonya
Magába.
Hogyha a hold rá
Fátylat ereszt:
Lánnyá válik,
Sírni kezd.
Őszi éjjel
Izzik a galagonya,
Izzik a galagonya
Ruhája.

Mire jó a galagonya?

Elsősorban anginás mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar megszűntetésére, vérnyomás csökkentésére használható. Különösképpen az idős embereknél javítja a szívizom munkabírását, vérellátását, a szív teljesítményét, mivel tágítja az ereket, de enyhe szívnyugtató hatással is rendelkezik.

Az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek nagy hasznát veszik ennek a növénynek, hiszen a kezelésük így nem igényel erősebb gyógyszereket. Szívproblémákkal azonban mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, ne hagyatkozzunk öngyógyításra!

Infarktus utáni terápiában is alkalmazható, a szívizomzat vérellátását, az erek újraképződését segíti elő. A komolyabb panaszokat megelőzendő, a stresszes életmódot élők számára igen hasznos lehet a naponta 2-3 alkalommal fogyasztott galagonyatea. Bár ellenjavallatok, mellékhatások, kölcsönhatások nem ismertek, célszerű minden esetben konzultálni az orvossal!

Mikor és hogyan gyűjtsük?

A virágzatot és a virágos hajtásait a virágzás kezdetén, az első bimbók megjelenésekor, ollóval, napos időben gyűjtsük be. A leveleket tavasszal, a terméseket pedig a teljes érés előtt kell gyűjteni, amikor is már pirosak, de még nem lágyultak meg (július-szeptember).

Semmiképpen ne szedjünk galagonyát azonban - ahogyan más gyógynövényt sem - szennyezett helyekről, utak, vasutak, raktárak vagy rendszeres növényvédelemben részesített táblák környékéről!

Bogyójából vagy virágos hajtásából  teát is készíthetünk:

2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le és mézzel édesítve fogyasszuk naponta több alkalommal.

Virágait szeszesitalok, likőrök és borok ízesítésére használhatjuk, leveleit frissen salátába szedhetjük.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...