2013. szeptember 5., csütörtök

LekvárfőzésLekvárfőzés: 6 dolog, amire feltétlenül figyeljünk

A lekvárfőzés nem ördöngösség. Bárki könnyedén megtanulhatja. A tökéletes eredmény eléréséhez összegyűjtöttem 6 jótanácsot, melyre érdemes odafigyelnünk.


1, Tisztaság – egészség – hosszú eltarthatóság!

Semmi kellemetlen meglepetés nem jöhet közbe, ha alaposan kifőzzük a befőttesüveget és a fedelét is.  

A forró lekvárt rögtön töltsük színültig jól záródó üvegekbe, úgy hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Kb. 5 percre állítsuk fejre, így vákuumréteget csinálunk az üvegben, így elkerülhető a baktériumképződés.

2, Ideális mennyiség

Legjobb, ha kisebb adagokkal dolgozunk, egyrészt mert így 1-2 hónap múlva újabb ízekkel kísérletezhetünk, egyébként is: a nagyobb mennyiség könnyebben leég.

3, Az alapanyag

Válasszunk minél érettebb gyümölcsöt, de ügyeljünk arra, hogy egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek bele.

4, Az a fránya hab…

A habban levegő van, a levegőben baktériumok lehetnek. Hogy megőrizzük lekvárunk minőségét, szabaduljunk meg az összes habtól, mielőtt nekiállnánk a végső stádiumnak a lekvárosüvegbe történő töltésnek.

5, Szilárd-e.

Mielőtt befejezed a főzést, végezz kocsonyásodási próbát. A forró masszából tegyél egy evőkanálnyit kistányérra, majd helyezd rövid időre a hűtőbe. Ha megkeményedik, az üvegben is megfelelő állagú lesz.

6, Dunsztolás

 Ha biztosra akarsz menni, a megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsd fejjel lefelé és hagyd úgy 5 percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...